Izvor: Tanjug

Glavna tema pregovora vlade i italijanskih regija na današnjem sastanku jeste da li će za vreme predstojećih praznika, Božića i Nove godine, biti otvoreni skijaški centri, piše agencija Ansa.

Severne alpske pokrajine, u kojima su popularni i čuveni skijaški centri, poput Kortine D'Ampeco, insistiraju da se dozvoli neki vid ili delimično otvaranje skijaških centara, ali vlada planira, pišu mediji, da svi zimski centri ostanu zatvoreni od pre Božića do sedam dana posle Nove godine, kao i da se zabrani kretanje medju regijama.

U Italiji postoji 1.500 skijaških žičara i liftova, to je sektor u kome je zaposleno 14.000 osoba i još najmanje dve hiljade radnika zaposlenih u pratećim objektima.
Već sada gubici se procenjuju na 70 odsto od godišnjeg prihoda, koji se kreće i do 7 milijardi evra, a ako skijaški centri ostanu zatvoreni i za vreme narednih praznika, gubici će biti još veći.

Vlada takođe razmatra mogućnost da privremeno zabrani prekogranični saobraćaj sa severnim susedima da bi sprečila Italijane da idu na skijanje u Austriju ili Švajcarsku.

Za sada bez testa i karantina preko granice

Protekle sezone, na početku pandemije kovida 19, upravo to se desilo, Italijani su skijali kod suseda, jer su domaća skijališta bila zatvorena, a kada su se vratili, doneli su sa sobom i koronavirus.

Vlada je očekivala da će, kako je bilo najavljivano, Evropska unija doneti neke smernice ili zajedničku odluku za sve zemlje članice o tome kako postupiti u skijaškoj sezoni, ali iz Brisela je stigla vest da svaka zemlja to uredi prema svojoj proceni i potrebama.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.