Foto: Depositphotos /  Syda_Productions
Foto: Depositphotos / Syda_Productions

Gde je tu Srbija? Deset najboljih država za život u 2020. godini

Podeli

Institut za ekonomiju i mir analizirao je 163 države sveta i teritorije u kojem živi 99,7 odsto populacije kako bi odabrali najmirnija mesta za život.

Lista najmirnijih mesta za život Global Peace Indexa 2020 napravljena je na temelju tri glavnih kriterijuma: društvene sigurnosti, količine unutrašnjih i međunarodnih sukoba te stepena militarizacije.

Analiza je pokazala i da su najmiroljubivije nacije one koje imaju snažnu valutu, veliku količinu stranih ulaganja, niže kamatne stope, političku stabilnost, ali i lični osećaj sreće.

Foto: Depositphotos/ oatstocker
Foto: Depositphotos/ oatstocker

Desetu godinu zaredom titula najmirnije zemlje sveta dodeljena je Islandu.

U državi živi oko 365.000 stanovnika, pa Islanđani nemaju svoje vojske. Imaju nisku stopu zločina u zemlji, visoku stopu zaposlenosti, impresivan obrazovni sistem i sistem socijalne pomoći. Čak 97 odsto građana opisuje se kao pripadnici srednje ili visoke radničke kase.

Brzo su reagovali i na prvi talas pandemije koronavirusa te zatvorili svoje granice kako bi smanjili širenje opasne bolesti.

Novi Zeland našao se na drugom mestu lestvice najmiroljubivijih država sveta, a treće mesto dodeljeno je Portugalu.

Evropske zemlje najbrojnije na vrhu

Najveći broj na popisu top 10 zemalja najmirnijih mesta za život dolazi iz Evrope. Uz Island i Portugal na lestvici se nalaze i Austrija, Češka, Danska te Švajcarska. Šesto mesto rezervisano je za Kanadu, sedmo za Singapur, a na devetom se nalazi Japan.

Srbija se nalazi na 51 mestu, dok su zemlje regiona rangirane ovako: Slovenija 11. mesto, Hrvatska 26. mesto, Crna Gora na 69. mestu, a Bosna i Hercegovina je 79. na popisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5175 idi na stranu