Foto: Depositphotos/liudmilachernetska@gmail.com
Foto: Depositphotos/liudmilachernetska@gmail.com

EU uvodi korona-semafor: "Teško je prokljuviti kuda sme da se putuje"

Podeli

Članice EU imaju sasvim različite mere u borbi protiv pandemije, ali su uspele da se dogovore o zajedničkim kriterijumima za označavanje regiona koji su manje ili više rizični.

Zeleno, narandžasto i crveno, i pride sivo za regione iz kojih nema dovoljno podataka. Kako prenosi Dojče vele, ministri članica EU zaduženi za evropske poslove dogovorili su uvođenje sistema semafora kako bi uneli preglednost u haos koji vlada širom Unije kada se radi o tome koliko su neke oblasti pogođdne koronom, gde se može putovati i gde su kakva pravila.

Zelenom bojom će biti obeleženi regioni u kojima u poslednje dve sedmice ima manje od 25 registrovanih novozaraženih na 100.000 stanovnika (incidencija), a udeo pozitivnih nalaza u ukupnom broju testova iznosi manje od četiri odsto. Narandžaste će biti oblasti gde je incidencija ispod 50, a udeo pozitivnih nalaza iznad četiri odsto, ili je incidencija između 25 i 150, a udeo pozitivnih manji od četiri odsto.

Crvene zone biće one gde je incidencija iznad 50, a udeo pozitivnih iznad četiri odsto, ili ukoliko je incidencija iznad 150 bez obzira na udeo pozitivnih nalaza. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u petak će na adresi reopen.europe.eu postaviti mapu EU u odgovarajućim bojama. Na toj adresi je već spisak pravila za putovanja u svaku od 27 članica EU.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kritikovala je što u čitavoj EU postoje različite boje, kriterijumi, pravila za testiranje i karantin.
"Teško je prokljuviti kuda sme da se putuje i kakva pravila važe po ulasku ili povratku kući. Moramo da koordiniramo mere kako bismo Evropljankama i Evropljanima olakšali svakodnevicu", rekla je.

Ipak revidiranje odluke o ulasku bez PCR testa za građane Srbije?

DW navodi da nemački Institut "Robert Koh" ima na primer blaže kriterijume. Do sada su iz nemačkog ugla crvene zone bile one gde se zabeleži 50 novih zaraza na 100.000 stanovnika u poslednjih nedelju dana – a ne u dve nedelje, kako je sada dogovoreno. Litvanske institucije su pak bile dosta strože jer su žarištem smatrale svaku oblast gde ima 16 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Luksemburški šef diplomatije Žan Aselborn kritikovao je sistem semafora, rekavši da su brojke prilagođene kapacitetu nemačkih zavoda za javno zdravlje. On tvrdi da Luksemburg od početka vrši mnogo testova te zato i nailazi na više pozitivnih slučajeva korone pa se drugde redovno smatra rizičnom oblasti.

Foto: depositphotos/furtaev
Foto: depositphotos/furtaev

"Nas sada kažnjavaju za testiranje", rekao je Aselborn.

Luksemburg je sa čak 6.000 testova nedeljno na 100.000 stanovnika u samom vrhu u EU. Nemačka je sa 1.300 testova negde u sredini, a poslednja je Bugarska sa svega 380 testova nedeljno na 100.000 ljudi. A ko više testira, izvesno će više otkriti.

Austriju, navodi DW, muče druge brige – ide zima, a sa njom i zimovanja i skijanje koji donose ogroman novac toj alpskoj zemlji. Ministarka evropskih poslova Karoline Edštadler rekla je da će po novom sistemu veći deo Evrope biti crven.

"Ali nisu predviđene nijanse crvene. Treba nam način da bolje procenimo rizike i istovremeno održimo slobodu putovanja i protoka robe", rekla je.

Trenutno je 19 od 27 zemalja EU iznad incidencije od 50 novih zaraza na 100.000 stanovnika u prethodne dve sedmice. Dvanaest zemalja beleži više od četiri odsto pozitivnih nalaza među testovima. To naravno ne znači da je u svakom gradu ili okrugu u tim zemljama situacija ista, naprotiv, one se veoma razlikuju.

Nemačka bi cela u novom sistemu bila ofarbana narandžastom, jer ima incidenciju od 34 i udeo pozitivnih testova od 1,4 odsto. Ali, kako će se posmatrati pojedini okruzi, u Nemačkoj će se naći sve tri boje.

Prema metodu semafora, jedna jedina zemlja EU bila bi zelena u proseku svojih okruga i gradova – Finska. Ali, čitav sistem je samo preporuka koju članice EU ne moraju da primene. Takođe su u nacionalnoj nadležnosti i mere koje bi se primenile za ovu ili onu boju, s tim da je na konferenciji rečeno da nijedna članica ne bi trebalo da ograničava putovanja iz zelenih zemalja.

Nemački državni sekretar Mihael Rot kaže da je dogovor "tek prvi korak, a da moraju da uslede i sledeći". Deluje da je EU veoma daleko od jedinstvenih pravila.

Iz Srbije bez testa i karantina u 20 zemalja: Evo koji su uslovi za ostale

Neke zemlje su dodatno pooštrile mere pa će tako u Češkoj od srede škole ponovo biti zatvorene. U Holandiji se zatvaraju restorani i barovi te zabranjuje prodaja alkohola u večernjim satima, navodi DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1603 idi na stranu