Izvor: B92, Višnja Jukiæ

Ovog leta grčke granice su bile kratko otvorene, a nakon toga zatvorene za naše državljane. Odluka grčke vlade nije se dopala mnogima, a na kraju leta mi smo čitaoce B92.net pitali da li planiraju da posete tu zemlju sledeće godine

Samo mali broj naših turista otišao je putem drevne zemlje Helade. Neki su negodovali i bili ljuti zbog zatvaranja granica, dok su neki pronašli alternativu i otišli u Albaniju, Tursku, Egipat...

Grci su donosili odluke preko noći, a granica je za naše turiste bila otvorena svega nekoliko dana, od kada je počela igra po živcima sa brojanjem obolelih i zabranama ulaska. Ostaje da se vidi kako će sve ove odluke uticati na sledeću sezonu, jer su naši turisti ovog leta bili okrenuti drugim destinacijama.

Što se mišljenja turističkih poslenika tiče, neki smatraju da će od pomoći koju su dobili od EU grčki hoteliljeri nadomestiti gubitak zbog ovakvih odluka. Kažu i da se grčkoj državi više isplatilo da odvoji novac kao pomoć hotelima, nego da dozvoli da se virus nekontrolisano unese preko kopnenih granica jer bi lečenje i turista i lokalnog stanovništva, ali i karantin koštao više.

Drugi smatraju da se grčka vlada nije uopšte udubila u problematiku propale sezone na severu, jer su koncentrisani na turizam samo na jugu Grčke.

"Kod braće Grka - makar i 2022."

Pitanje je koliko njih se uželelo Grčke, a koliko je upoznalo druga odmarališta i odlučilo da i sledeću sezonu provede tamo.

Pitali smo vas da li planirate da letujete u Grčkoj sledeće godine i više od polovine, čak 63 odsto čitalaca odgovorilo je da planira.

Oko 26 odsto je odgovorilo negativno, odnosno da ne planira da letuje u toj zemlji sledeće godine, dok je 11 odsto neodlučno. Ovo su vaši odgovori.

"Grčka mi je toliko raznolika da nudi 1.000 opcija i prvi izbor. Žal za Hrvatskom je uvek prisutna ali glava kaže ne. Crna Gora geografski i etnički najbliža. Turska mi nekako daleko i letovanje mi nije letovanje bez auta, ali nisam za opciju rentiranja i vožnju kroz malo poznatu zemlju", odgovorio je jedan naš čitalac.

Još jedan čitalac je kazao kako planira, ali da ne veruje da će unapred uplaćivati, već će sačekati razvoj događaja, dok drugi smatra kako je Grčka bila i ostala destinacija broj jedan u Evropi.

"Kod braće Grka, makar i 2022. strpljivo čekam!!! Kad se samo setim giros, frape na plaži i pica uveče...", "Sanjamo Grčku kao Šurda i Bata Živojinović u filmu "3 karte za Hollywood", "Godina i ima smisla ako odem na grčko more. Na plaži pijem frape i šmekam moju ženu", a neki su se mnogo uželeli Grčke, što dokazuju komentari.

"Hrvatska, kao i uvek"

Foto: deppositphotos/Arsty.

Oni koji su bili protiv obrazložili su to svojim viđenjem situacije, odnosno birali su neka druga mesta.

"Dogodine u lepu Tursku, zemlja uvek za nas otvorena", odgovorio je jedan čitalac, dok se drugi odlučio za Hrvatsku "kao i uvek".

"Ma kakva Grčka, Turska ili CG... Kuba je zakon", "U Tursku, mnogo povoljnije letovanje uz mnogo bolju ponudu od smeštaja, hrane, zabave... Ali mnogi naši ne kapiraju već decenijama", neki su od razloga protiv.

Bilo je i onih neodlučnih koji misle da je i mogućnost letovanja sledeće godine neizvesna.

"Prošlo leto, okrenimo se dalje, a na sledeće leto, što se tiče mene, kao i svake godine, do nekog kraja marta - početka aprila, pomisliti neću", neki su od odgovora.

Grčka bez sluha čak i za bolesne: "Uništili su sebi sezonu"

Ako nas je ova godina nešto naučila, to je da je sve moguće i da se ništa ne može isplanirati. Ostaje da se vidi šta nam nosi 2021. i da se nadamo da će biti nalik na prethodne po putovanjima, odmorima i ostalim "sitnicama koje život znače".

Šta vi kažete, koje je vaše mišljenje, a koji su vam planovi?

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.