Foto: Gettyimages/ Asanka Ratnayake / Stringer
Foto: Gettyimages/ Asanka Ratnayake / Stringer

Od danas važe nove mere za sve građane koji se iz inostranstva vraćaju u Srbiju

Podeli

Svi građani Republike Srbije koji nakon 18 časova uđu u zemlju biće, kao što je već poznato, pod posebnim zdravstvenim nadzorom.

Oni će pri prelasku granice dobiti zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune.

Prvi korak koji bi ti građani trebalo da preduzmu pri povratku u zemlju je test samoprocene na kovid 19, koji je dostupan na sledećoj adresi https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/ .

Popunjavanje ovog upitnika pomoći će im da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje i rezultat testa će biti pokazatelj toga da li je potrebno da se jave u kovid-ambulantu.

Građanin koji popunjava test treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu. Ovo znači da građani ne treba po automatizmu da posećuju kovid-ambulante pri povratku iz inostranstva, već to treba da učine samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva. Ovim se izbegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost da se nezaraženi građani eventualno inficiraju virusom u redovima za pregled.

Foto: Depositphotos/ shibu7213.gmail.com
Foto: Depositphotos/ shibu7213.gmail.com

Pročitajte još:

"Pojačan nadzor": Evo šta vas čeka po povratku u Srbiju

Nema testa, ni karantina: Građani Srbije mogu slobodno da putuju u ovih 18 zemalja

Lončar ima poruku za sve koji se vraćaju sa letovanja

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid-ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na kovid 19. Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Građani koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik treba da telefonom pozovu institut ili zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja predstavlja grubo kršenje epidemioloških mera i svesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja kompletnog stanovništva Republike Srbije.

Rizična i neodgovorna ponašanja poput tih mogu relativno brzo dovesti do ponovnog i još bržeg širenja koronavirusa među stanovništvom što razume se, nije ni u čijem interesu i Vlada Republike Srbije poziva sve građane da strogo postupaju po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja.

Poštovanje preventivnih mera i dalje ostaje jedini siguran i dokazan način zaštite od koronavirusa.

Nošenje maske u zatvorenim prostorima, održavanje razdaljine, kao i redovna higijena ruku i dezinfekcija prostora su od ključnog značaja za sve nas i jedini put do očuvanja našeg zdravlja.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve epidemiološke mere, bez izuzetka. Iako su građani koji su doputovali iz inostranstva pod većim rizikom zaraze, to ne znači da ostali koji nisu napuštali Srbiju ne treba da se čuvaju i i dalje preduzimaju sve mere zaštite od koronavirusa.

Sve do pojave vakcine, samo gvozdenom disciplinom možemo doći do zajedničkog cilja, a to je konačna pobeda nad koronavirusom i to ćemo svi zajedno, bez sumnje, uspeti.

Kako tačno izgleda test samoprocene pogledajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4130 idi na stranu