Izvor: B92

Nakon jutrošnje sednice i saopštavanja najnovijih odluka, u toku je obraćanje Kriznog štaba na konferenciji za medije u Palati Srbija.

Generalni zaključak je da ne sme da nas zavara povoljna epidemiološka situacija u našoj zemlji.

"Kada su u pitanju zemlje u okruženju, bitno je istaći da je daleko veća verovatnoća da se tamo desi infekcija virusom nego u našoj zemlji. Crna Gora je po riziku na 3. mestu u Evropi", kazala je dr Darija Kisić Tepavčević.

Nikako ne sme da nas zavara ova epidemiološka situacija, naglasila je doktorka Kisić i rekla da se najveći broj naših građana ponaša odgovorno i savesno.

"Letovanje u Crnoj Gori je u ovom trenutku loš izbor i veliki rizik", upozorio je doktor Predrag Kon.

Bezbednije je trenutno biti na Infektivnoj klinici, kako kaže, nego na nekoj zabavi u Crnoj Gori.

"Te drastične poruke su neophodne da bismo shvatili da nas je u ovu situaciju dovela disciplina. Sad će svi zbog ovog broja od 29 novoobolelih pohrlilti jedni drugima u zagrljaj, a to će nam ponovo napuniti bolnice ", dodao je Kon.

Svi koji se vraćaju iz Crne Gore moraju da znaju da postoji mogućnost da nose virus u sebi, rekao je Kon.

"Odlažu se razne situacije koje su potencijalni rizik za prenošenje infekcije, pa su sajamske aktivnosti odložene. Nisu to lake odluke, ali to sve radimo radi čuvanja zdravlja naših građana. Moramo da imamo saradnju i da pomognemo jedni drugima. Ništa nije značajnije nego sačuvati se od ponovnog porasta obolelih i punjenja bolnica, zato što će nam ljudi umirati jer ne mogu da dođu do svog lekara zbog drugih bolesti ", dodao je Kon.

Procedura po povratku s letovanja

"Nije pametno govoriti unapred. Ovo su neka lična viđenja i zato je bitno sačekati. Ono što je sad na korišćenju, to su upozorenja koja se dele na graničnim prelazima. Ubuduće se to izmeniti pisaće da je obaveza da se svako javi u roku od 24 sata kovid ambulanti ili zavodima. Sve ćemo detaljno saopštiti pre petka", rekao je Kon.

Suština ovih mera je da se svi građani koji ulaze u našu zemlju u što kraćem intervalu jave određenim zdravstvenim službama.

"One osobe koje imaju simptome znamo da treba odmah da se jave u kovid ambulante, a nadzor ne podrazumeva zabranu slobode kretanja", rekla je Kisić.

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj se razmatralo uvođenje obavezne samoizolacije od 10 dana za sve Srbe koji se vraćaju sa letovanja, doneta je odluka da se od petka u 18 sati uvede nadzor nad svim našim građanima, koji se vraćaju sa odmora iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, ali i iz ostalih zemalja u regionu, u kojima je lošija epidemiološka situacija u odnosu na našu.

Nove mere će stupiti na snagu u petak u 18 sati.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.