Izvor: B92, N1

Crnogorci su najavili moguće ukidanje obaveznog testiranja za naše turiste, ali uz jedan uslov.

Dr Boban Mugoša, direktor Insituta za javno zdravlje Crne Gore, izjavio je za N1 da je situacija u Crnoj Gori stabilna, i da se vodi računa o sprečavanju širenja zaraze turista.

"Činimo sve da gosti budu bezbedni i da se ovde dobro osećaju. Vodimo računa da izbalansiramo i dolazak i broj gostiju. Srbija je naš najbliži sused i procenjuje se veliki priliv gostiju", istakao je on i dodao da očekuju da i oni koji budu dolazili poštuju epidemiološke mere.

Član tamošnjeg Nacionalnog koordinacionog tela, koje je pandan našem Kriznom štabu, podseća da građani Srbije trenutno da bi mogli da uđu u Crnu Goru moraju da imaju negativan PCR ili pozitivan elisa test.

"Moramo biti odgovorni. Da bi smanjili mogućnostu nošenja virusa mi smo uveli mere za testove. Ali, ukoliko se situacija bude dobro odvijala i u Srbiji, onda ćemo ići sa daljim merama popuštanja. Nadam se, ukoliko se situacija bude dobro razvijala, da ćemo i nadalje moći da relaksiramo komunikaciju između zemalja."

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore napominje da se na plažama neće nositi maske, kao ni u nacionalnim parkovima.

"Za stolovima u ugostiteljskim objektima maske nisu neophodne, ali su obavezne prilikom ulaska i prolaska kroz ugostiteljski objekat. Ograničenje je do dve osobe za jednim stolom u zatvorenom prostoru, i četiri osobe na otvorenom, ukoliko nisu iz iste porodice", kazao je Mugoša.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.