Foto: depositphotos/ Leonid_Andronov
Foto: depositphotos/ Leonid_Andronov
|

"Posetiti ovaj grad znači osetiti lepotu Istoka i Zapada u isto vreme na istom mestu"

Podeli

Udruženje turističkih privrednika u BiH pozvalo je srpske turiste da provedu godišnji odmor u Bosni i Hercegovini.

Udruženje turističkih privrednika u BiH pozvalo je srpske turiste da provedu godišnji odmor u Bosni i Hercegovini, navodeći da pored Sarajeva ima mnogo destinacija koje su nepravedno zapostavljene, a vredi ih doživeti.

Udruženje u saopštenju poručuje da se na taj način podržava regionalni turizam i da obe zemlje mogu jedna drugoj da pomognu u trenutku kada je sektor turizma posebno pogođen pandemijom korona virusa.

Oni podsećaju da Sarajevo, kao glavni grad BiH, sve više privlači pažnju turista i poslovnih ljudi iz celog sveta i predstavlja jezgro multietičnosti i "mozaik tri religije" u samom srcu Evrope. "Posetiti ovaj grad znači osetiti lepotu Istoka i Zapada u isto vreme na istom mestu. Ne treba zaboraviti i olimpijske planine - Jahorinu, Igman, Trebević, Blejašnicu i Vlašić koje su udaljene 30 minuta od centra Sarajeva", kažu u Udruženju turističkih privrednika.

Preporučuju da se pored Baščaršije obiđe i Vrelo Bosne, Mostar, Blagaj - Tekija, Travnik, Banjaluka-Kastel, Međugorje, Prokoško jezero, Plivska jezera, Nacionalni park Sutjeska, Nacionalni park Kozara, Kravice, Una... Turizam je jedna od najpogođenijih grana privede tokom pandemije korona virusa, nakon što su brojne zemlje usled epidemioloških mera ograničile ili u potpunosti zatvorile granice.

Za turiste iz Srbije zatvorena je jošš uvek granica prema Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Svetska turistička organizacija procenjuje da će zbog pandemije novog korona virusa obim međunarodnog turizma ove godine pasti i do 80 posto u odnosu na 2019. te da će usled toga u pitanje biti dovedeno najmanje 100 miliona radnih mesta.

Vlade zemalja Zapadnog Balkana pozvale su domaće turiste da većinu odmora provode u zemlji i na taj način pomognu pogođeni turizam.

strana 1 od 928 idi na stranu