Foto: depositphoto/prescott10
Foto: depositphoto/prescott10

Kiparska vlada najavila dodatno ublažavanje mera: Plaćaju sve što treba, samo dođite

Podeli

Kiparska vlada ukinuće tri nedelje ranije većinu preostalih ograničenja uvedenih zbog pandemije jer je stopa zaraze koronavirusom konstantno niska čak i pošto je pre mesec dana ukinuta zabrana izlaska napolje.

Ministar zdravlja Konstandinos Joanu je danas rekao da će se treća faza postepenog ukidanja ograničenja završiti 24. juna, umesto do 14. jula, kako je bilo planirano.

Od 9. juna ponovo će početi da rade trgovački centri, aerodrom, hoteli, barovi i restorani, letnji bioskop i pozorišta na otvorenom. Od tada će ponovo biti i sportskih takmičenja, ali bez publike, počeće da rade vrtići, dečja igrališta, letnje škole i školske menze.

Kockarnice, plesne škole, teretane, tematski i vodeni parkovi otvaraju svoja vrata četiri dana kasnije, 13. juna.

Ograničenje okupljanja do 10 osoba na javnom mestu ostaće na snazi bar do 24. juna.

Očekuje se da će bioskopske i pozorišne sale biti otvorene početkom avgusta, dok će tek od 1. septembra biti dozvolljeni koncerti, festivali, svadbe, proslave krštenja i mature.

Do danas je Kipar objavio da je imao 952 zaražena koronavirusom i 17 umrlih.

Vlada nastoji da pokrene dolazak stranih turista, koji donose 13 odsto bruto domaćeg proizvoda Kipra, međutim sada radi samo nekoliko hotela.

Komercijalne avionske veze bi trebalo da počnu 9. juna, u početku do aerodroma 13 zemalja, uključujući Nemačku, Finsku, Grčku, Austriju i Izrael, odabrane zbog niske stope zaraze.

Putnici će morati da pokažu zdravstvene potvrde - da nisu zaraženi koronavirusom.

Turistički zvaničnici Kipra računaju na 20. jun kao početak letnje turističke sezone. Očekuju da će tada biti ukinuta obaveza da putnici imaju zdravstvene sertifikate i da će biti dozvoljeni letovi iz još šest zemalja.

Kiparska vlada se obavezala da će svakome ko tokom odmora na Kipru bude pozitivno testiran na koronavirus platiti sve troškove: smeštaj, ishranu, piće i lečenje od kovida 19, kao i troškove porodice. Pacijenti će morati da plate samo vožnju taksijem do aerodroma i povratak kući.

strana 1 od 1020 idi na stranu