Izvor: B92

Iz Grupacije turističkih agencija Privredne komore Srbije obećavaju da će građani imati gde da letuju, jer će početi da otvaraju destinacije.

To se neće dogoditi svugde odjednom, već u skladu sa mogućnostima, ali je gotovo izvesno da će Grčka biti prva na raspolaganju.

"Kao savesni turistički poslenici otvaraćemo jednu po jednu destinaciju, shodno situaciji kad je u pitanju pandemija, a prva na redu je Grčka", navodi Ljubiša Nešovanović, predsednik Grupacije turističkih agencija Privredne komore Srbije, dodajući da će agencije u julu biti spremne da organizuju sopstveni prevoz, a potom se očekuje regulativa za avio i autobuski prevoz, s obzirom na predviđene dodatne troškove zbog polovične popunjenosti kapaciteta u uslovima propisanih mera zaštite.

Za veliki broj turista, destinacija za odmor ove godine biće domaće banje, jezera, etno-domaćinstva i planine, pa će Udruženje za turizam PKS pružiti podršku i vlasnicima kategorisanih apartmana da obezbede kontinuiranu ponudu cele godine.

Kada su u pitanju hoteli, od 380 kategorizovanih hotela u Srbiji, od 17. marta 340 ne radi, dok je 40 svoje kapacitete preorijentisalo za smeštaj medicinskog osoblja, kao podršku u borbi protiv pandemije.

Što zbog izgubljene predsezone, a i delimično popunjene sezone, prema proceni YUTA, turističke agencije imaće gubitak između pet i sedam miliona evra dobiti od početka godine do kraja maja.

Prema podacima Udruženja za turizam PKS, u sektoru turizma posluje 33.793 kompanije i preduzetnika. Izvoz turističkih usluga Srbije već deceniju beleži stalni rast i u 2019. godini vrednost izvoza tih usluga dostigla je oko 1,4 milijarde evra, što čini 20,9 odsto ukupnog izvoza usluga Srbije. Srbiju je u 2019. godini posetilo rekordnih 3,7 miliona turista. U aprilu 2020. godine ukupno je u oblasti turizma i ugostiteljstva poslovalo blizu 8.000 privrednih društava i oko 26.000 preduzetnika.

U januaru 2020. godine, u odnosu na januar 2019. godine, broj dolazaka turista bio je veći za 24,2 odsto, u februaru za 18,9 procenata, dok je u martu ove godine u odnosu na isti mesec prošle, zbog pandemije virusa, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj dolazaka turista prepolovljen.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.