Izvor: B92

Kako će izgledati leto 2020. godine i da li ćemo uopšte moći da idemo na more? Preporuka Jute (YUTA) je da se, za sada, sva putovanja otkažu do 31. maja, a postavlja se pitanje da li će ova zabrana da bude produžena do juna. Šta ovo znači za turističke aranžmane? Veliki broj je onih koji otkazuju, ali i onih koji se i dalje nadaju letovanju.

Direktor YUTA Aleksandar Seničić navodi da je planirano da agencije nastave rad 18. ili 20. maja. I da će tada stupiti u kontakt sa putnicima. On ističe da trenutno ne postoje zvanični protokoli kako će izgledati prelazak granice, da li će biti karantina ili testiranja, i da to ne važi samo za Srbiju već i za države u kojima letujemo.

Iako se kao rok navodi kraj maja, spominje se i 15. jun, koji Seničić ocenjuje kao racionalni rok, jer sve zemlje treba da otvore granice.
Seničić dodaje da putnici imaju razumevanja za situaciju, a navodi da sezona ne može da izgleda onako kako izgleda na Santoriniju, sa ležaljkama u pleksiglasu na suncu.

Veruje da će se naći najbolji model za letovanje u Grčkoj, koja zavisi od turizma, te da će njihovi ekonomisti i epidemiolozi insistirati na tome da sezona počne u obimu koji je profitabilan, ali ne nauštrb zdravlja i bezbednosti turista.

Ono što njega brine je najava da će hoteli popuniti samo polovinu svojih kapaciteta, što za zdravlje gostiju jeste dobro, ali se postavlja pitanje da li će hoteli imati ekonomskog interesa da otvaraju vrata ove godine.

Navodi da je oko 240.000 ljudi u Srbiji uplatilo letovanje i da će oni moći da svoje letovanje odlože za narednu sezonu ili otkažu sa refundacijom. Refundacije za otkazana letovanja planirane su za januar 2022. godine.

Pogledajte video-prilog.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.