Foto:depositphotos/Iakov
Foto:depositphotos/Iakov

Venecija se deli na dva dela?

Podeli

Krajem godine će stanovnici Venecije doneti odluku hoće li se istorijski deo odvojiti od ostatka zvanične teritorije.

Referendum je predložio predsednik regije Veneto Luka Zaia, a glasanje će se održati 1. decembra. Stanovnici će odlučiti da li da se ostrvski istorijski deo, koji godišnje poseti oko 20 miliona turista, odvoji od ostatka grada, koji se mahom nalazi u kopnenom delu.

U zavisnosti od ishoda referenduma, deo grada sa čuvenim kanalima i kopneni deo Mestre bi mogli postati dve celine.

Foto:depositphotos/ ChiccoDodiFC
Foto:depositphotos/ ChiccoDodiFC

Ovo nije prvi put da se organizuje referendum na ovu temu, već četiri puta odgovor je bio “Ne“. Pre se postavljalo pitanje o legalnosti referenduma, ali je novom odlukom Državnog saveta Italije objavljeno da stanovnici imaju pravo da izraze mišljenje o administrativnim pitanjima ukoliko direktno utiču na njih.

Na referendumu će glasati samo stanovnici užeg centra Venecije, bez daljih delova grada, a oko 250.000 glasova će odlučiti hoće li se Venecija podeliti, piše "Lonely planet".

Teško je reći da li su se vlasti na ovaj korak odlučile zbog “nepodnošljivog turizma“ zbog kojeg grad sve više propada ili zbog toga što se kopneni i ostrvski deo ne tretiraju jednako. Osim što turisti hrle samo na ostrva, kopneni deo ostaje i bez novca, jer se skoro sva finansijska sredstva ulažu u obnovu istorijskih znamenitosti.

Ove greške turisti najčešće prave na putovanjima

Što je popularniji grad u kojem živite, manje su šanse da ćete biti oduševljeni ponašanjem turista. Pravila se razlikuju od države do države, pa zato ne treba biti previše strog zbog nečijih loših navika, jer možda i mi radimo nešto pogrešno, a da toga nismo ni svesni.

strana 1 od 33 idi na stranu