Izvor: B92, pun kufer

Prestonica Libana predstavlja “Pariz Bliskog istoka“ zbog spoja istoka i zapada, homogenosti kultura, bogatstva istorije u tom centru društvenih dešavanja.

Ipak, na pomen ove zemlje sukobi su često prva stvar na koju ljudi pomisle, iako su sukobi sa Izraelom bili pre više od decenije.

Liban je najsigurnija zemlja na Bliskom istoku, sa najnižom stopom kriminala. Svesni problema u regiji, u ovoj državi dodatno ulažu napore u sigurnost. Iako danas ova država nije u sukobu ni sa kim, pre putovanja treba posetiti zvaničnu stranicu Ministarstva spoljnih poslova.

Građane Bejruta odlikuje otvorenost i srdačnost, veoma su pristupačni i prijateljski raspoloženi. Kao narod su veoma uslužni i radi da pomognu svakome, pa posetioci ovog grada ne treba da se ustručavaju od razgovora sa njima.

Kao i u svakom gradu, postoje delovi grada koje treba izbegavati, ali najbolje savete će vam, takođe, dati lokalci. A sve ovo potvrđuje činjenica da je Bejrut kosmopolitski grad, zvanično, jedini u Libanu, što ga čini političkim, finansijskim i kulturnim centom zemlje.

Istorija Bejruta je veoma bogata, krije tragove uticaja raznih naroda još od antike. Ako pođete putem znamenja ovog grada, primetićete isprepletanost sakralnih objekata.

U jednom mometu naći ćete se kako se izuvate pred impozantnom džamijom Mohamed al-Amin kako biste je obišli, a već sledećeg ćete bez daha gledati u nestvarne freske grčke crkve posvećene Svetom Đorđu.

Ulica Hamra je nekada bila Šanz Elize Bejruta, ali iako više nije centar glamura ovog grada, vredi je obići. Potom treba videti Muzej Nikolas Sursok. Ovde se izlažu dela moderne umetnosti, a glavna je atrakcija hrišćanske četvrti Ašrafije, koja nudi obilje znamenitosti.

Još jedan nezaobilazni muzej je Narodni muzej, u kojem se nalazi ogromna arheološka kolekcija sa mnoštvom feničanskih artefakata. Osim u ovom muzeju, ostaci davnih naroda mogu se videti u Rimskim kupatilima, gde se održavaju predstave na otvorenom.

U gradu se može naići i vizantijske mozaike, podzemne antičke ulice, ruševine iz kanaanskog i otomanskog doba.

Stepenice Svetog Nikole i Korniš su mesta gde se lokalci i posetioci okupljaju kako bi se divili zalasku sunca nad morem. Ovde se mogu sresti brojni umetnici koji izlažu svoje radove, ali tu su i mnogobroji kafići, te se ovaj deo grada može smatrati centom društvenih okupljanja.

Postoji nekoliko kafića, poput Skajbara i Irisa, iz kojih puca pogled na grad i zalazak sunca. U ovoj oblasti je i centar za kupoholičare jer tu postoji preko dvesta radnji.

U blizini Bejruta se nalazi antički grad Biblos, koji prve stanovnike pamti još od pre 7000 godina. Biblos je jedan od najstarijih gradova na svetu i Unesko ga je upisao u listu svetske baštine. Nedaleko od Bejruta nalazi se i pećina Jeita, koju smatraju jednom od najlepših na svetu, a važi i za biser među libanskim bogatstvima.

Roše je priobalna oblast čije se stene, takođe, smatraju veoma važnim. To su dve stene poznate pod nazivima Golubije ili Stene samoubice. Dve gigantske gromade koje stoje u blizini deluju poput nekakvih čuvara i veoma često ih posećuju i strani i domaći znatiželjnici.

Turistima je zanimljiv i Američki univerzitet u Bejrutu. To je privatna i nezavisna visokoškolska ustanova osnovana još 1866. godine. Ima posebno mesto u gradu, a čini ga kompleks od 64 objekta poput Američkog univerzitetskog medicinskog centra Bejruta, sa 420 kreveta, pet biblioteka, tri muzeja i sedam domova.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.