Foto: Depositphotos/gosphotodesign
Foto: Depositphotos/gosphotodesign

Ovo morate da znate ako kolima krećete na letovanje

Podeli

Odlazak na letnji odmor svima nam izmami osmeh na lice, ali zahteva i dodatne pripreme.

Kada se na putovanje uputite sopstvenim prevozom, onda možete da budete slobodni da posetite i neka druga mesta sem onih za koja ste uplatili aranžman. Možete da se zaustavite u nekom obližnjem mestu i posetite više turističkih atrakcija.

Kako bi vam putovanje bilo ugodnije, a pre svega bezbednije, morate imati na pameti sledeće savete.

Znajte kuda idete

Kada putujete u neka mesta u kojima ranije niste bili, veoma je važno da se upoznate sa putevima i uslovima koji vas tamo čekaju, piše Top world travels. Upoznajte se sa pravilima koja morate poštovati, jer svaka zemlja ima svoja ograničenja i zabrane. Obratite pažnju na ograničenja brzine, radove na putu i moguće preusmerenje. Pratite pouzdanu navigaciju i raspitajte se kod prijatelja koji su tamo putovali za savete o tome gde se možete odmoriti, ručati i izbeći gužve.

Neka vam auto koji vozite bude poznat i udoban

Verujemo da na put krećete svojim automobilom, ali ako to nije slučaj, budite oprezni. Iznajmljeni automobili mogu da vam naprave problem ako ne znate gde se šta u automobilu nalazi pa pre polaska podesite sedište i upoznajte se sa unutrašnjošću automobila. Proverite da li radi sva signalizacija, kakav je motor i da li nedostaje nešto od rezervnih delova. Imajte na umu da morate biti spremni za hitne situacije, pa neka vam i oprema za prva pomoć bude na spisku za proveru. Kada vozite, pažnja treba da vam bude usmerena na put kojim idete, a ne na to šta se dešava u kolima.

Isplanirajte pauze

Veliki broj nesreća na putevima dešava se jer vozači voze umorni. Zato su pauze važne i za vozača, ali i za ostale učesnike u saobraćaju. Na vašoj navigaciji podesite obaveštenja o odmaralištima i pravite kraće pauze na svaka dva sata vožnje. Ako osetite da ste previše umorni da biste nastavili dalje, onda napravite dužu pauzu i odmorite ili neka vas neko od drugih vozača zameni za volanom dok ne odmorite. Pogotovo vam savetujemo oprez ako vozite u neka udaljena mesta.

strana 1 od 1400 idi na stranu