Izvor: B92

Interesovanje građana Srbije za letovanje u pretsezoni nešto je manje nego prošle godine budući da je jun obeležilo kišovito vreme, ali sa stabilizacijom vremenskih prilika očekuje se da će nastavak sezone biti približno isti kao prošle godine, kažu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta (YUTA).

"Uprkos lošem vremenu i velikom broju kišnih dana u junu, ipak smo zadovoljni kako letovanje u predsezoni protiče. U odnosu na prošlu godinu, prodato je oko 5 do 7 odsto aranžmana manje za jun, ali sa poboljšanjem vremenskih prilika, očekujemo i porast interesovanja", kaže za Tanjug direktor Jute Aleksandar Seničić.

Najveće interesovanje za letovanje i ove godine tradicionalno vlada za Grčku, a primetno je da se na "velika vrata" vraćaju Turska i Egipat koje su nekada bile izuzetno popularne destinacije, a za koje proteklih nekoliko sezona nije vladalo interesovanje zbog terorističkih incidenata.

"Najave govore da možemo očekivati približno istu sezonu, naročito u julu i avgustu, kao i ranijih godina", rekao je Seničić.

Što se tiče interesovanja za letovanje u Grčkoj, najveći broj građana Srbije traži apartmanski smeštaj, i to na severu - regionima Halkidikii, Paralija, Olimpik biču, Nei Poriju, zatim na Tasosu, Skijatosu, a veliko je interesovanje i za odlazak na Krit, Krf i Rodos...

Ove godine nešto je više čarter letova za grčka ostrva i sada je popunjenost zadvoljavajuća, kažu u Juti.

Sagovornik Tanjuga kaže da je vidljivo veće interesovanje građana da letuju u Egiptu ove godine (čak 35 odsto u odnosu na prošlu), a za Tursku je 25 do 30 odsto više rezervisanih aranžmana ove godine.

To su uglavnom porodične destinacije, pa je uglavnom i najveće interesovanje porodica sa malom decom, budući da u hotelskom smeštaju imaju celodnevne aktivosti i animacije za decu.

"Možemo očekivati da interesovanje za Tursku i Egipat bude slično kao 2008. ili 2009, budući da je sada situacija bezbedna, a znamo da je bilo terorističkih akata ranije. Srećni smo da sada nema tih problema", kaže Seničić.

Interesovanje za letovanje na crnogorskom primorju slično je kao prošle godine, ali je primetno da su cene hotelskog smeštaja nešto veće, ističe direktor Jute i dodaje da ipak naši građani uglavnom odsedaju u privatnom smeštaju.

"Naši turisti takođe vole i nešto skuplje destinacije - Italiju i Španiju, a ove godine agencije su pokrenule i veći broj aranzmana. Prodaja ide dobro, a agencije imaju popunjenost za destinacije u Italiji i Španiji za dva odsto veću nego prošle godine", naveo je Seničić.

Dodao je da je Bugarska takođe aktuelna kao destinacija za letovanje, naročito za građane iz jugoistočnog i istočnog dela zemlje, a pre svega zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta.

Što se tiče letovanja u susednoj Hrvatskoj, slično je kao ranijih godina i uglavnom su zastupljene individualne posete.

Seničić preporučuje građanima da na vreme rezervišu aranžmane i ne čekaju "last minute" ponude, budući da onda neće imati velike mogucnosti izbora.

U Juti takođe preporučuju da građani imaju u vidu da bi bilo dobro da u slučaju nepredviđenih okolnosti zbog kojih moraju odložiti letovanje uplate uz aranžman i osiguranje od otkaza kako bi bili obeštećeni, odnosno mogli da traže povraćaj uplaćenog novca.

Osiguranje iznosi oko dva do tri odsto od ukupne vrednosti aranžmana.

Takođe, druga mogućnost je da se u dogovoru sa agencijom preproda aranžman.

U slučaju da im zatreba pomoć ili savet, građani se mogu obratiiti Juti, ukoliko je agencija u kojoj uplaćuju letovanje naša članica, poručio je Seničić.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.