Kapri / Foto: Depositphotos/karambol
Kapri / Foto: Depositphotos/karambol

Italijanski turistički raj postaje prava ekološka oaza

Podeli

Turisti koji posećuju ostrvo Kapri suočiće se sa novčanom kaznom do 500 evra ako ih uhvate da koriste plastične kese, tanjire ili pribor za jelo, jer je to italijansko ostrvo uvelo nove zakone.

Zabrana koja je počela da se primenjuje ovog meseca odnosi se na tradicionalnu plastiku, a u pokušaju da se zaštiti obala u blizini Napulja.

Gradonačelnik Ðovani de Martino i lokalni čelnik zelene grupe Legambiente pozdravili su odluku, piše Dejli mejl.

De Martino je rekao za Tajms da je to velika promena, ali da misli da se niko neće žaliti zbog očuvanja okoline.

Novi zakon na ostrvu je usledio nakon što su na ostrvu Tremiti u Jadranskom moru prošlog leta počeli da kažnjavaju sa 50 evra po osnovu sličnog propisa, dok je gradonačelnik ostrva Antonio Fentini poručio da će one koji prekrše zakon kazniti i do 500 evra.

Mineralna voda koja se prodaje u malim plastičnim bocama će i dalje biti dozvoljena, ali se očekuje da uskoro bude zabranjena.

Fentini je rekao da će ovog leta na ostrvu deliti besplatne bočice sa vodom kako bi obeshrabrili upotrebu boca koje se bacaju, dok sledeće godine planiraju da ih zabrane.

Kapri / Foto: Depositphotos/DarioSz
Kapri / Foto: Depositphotos/DarioSz

Ekološko razmišljanje nije ograničeno samo na ostrva koja okružuju Italiju, jer zabrane uvodi i kopneni region Apulije.

Južni region Apulija, u kojem se nalazi luka Bari, poslednjih godina beleži porast turista iz Britanije i tamo će zaustaviti prodaju plastičnih tanjira, slamčica i čaša za jednokratnu upotrebu na plažama.

U Rimu je korišćenje plastičnih kesa još dozvoljeno, ali je gradonačelnica Virdžinija Rađi uvela kazne za one koji se kupaju u fontanama ili uništavaju arhitekturu.

Firenca je otišla korak dalje i zabranila da se jede u uskim uličicama u centru. Prošle godine iz tog je grada saopšteno da izuzetno mnogo ljudi jede dok šetaju, ali da će, ukoliko zastanu da jedu, biti kažnjeni sa 500 evra.

Severozapadni region Ligurije je, takođe, uveo nove propise i zabrane, koje deluju i pomalo bizarno. Tako će, recimo, šetači koji pokušaju da se penju planinskim stazama u slikovitim selima oblasti Ćinkve Tere biti kažnjeni sa neverovatnih 2.500 evra ukoliko bude potrebno da ih spasavaju jer nisu poštovali znake upozorenja.

Venecija, koja je prošle godine ugostila 25 miliona posetilaca, naplaćivaće naknadu od oko 3 evra od septembra za finansiranje popravki u tom gradu.

Interesovanje građana Srbije za letovanje u pretsezoni nešto je manje nego prošle godine budući da je jun obeležilo kišovito vreme, ali sa stabilizacijom vremenskih prilika očekuje se da će nastavak sezone biti približno isti kao prošle godine, kažu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta (YUTA).

strana 1 od 8 idi na stranu