Počeo karneval u Rio de Žaneiru / FOTO

Gradonačelnik Rio de Žaneira Marselo Krivelja danas je zvanično proglasio početak karnevala u gradu i pored ranijih kritika da bi njegova verska uverenja mogla da pokvare atmosferu jedne od najvećih zabava na svetu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Zvanično proglašavam početak karnevala", rekao je potom kralj Momo, simbolična figura koja je pozvana da vlada nad "gradom čuda" do srede, kad se završava slavlje.

Foto: Tanjug / AP / Leo Correa
Foto: Tanjug / AP / Leo Correa

Gradonačelnik, bivši evangelistički pastor, rekao je na ceremoniji otvaranja da nije tačno da ima predrasude o karnevalu zbog vere.

Krivelja je prošle godine bojkotovao tu čuvenu manifestaciju, a mediji su tada preneli da je to iz verskih razloga.

A post shared by The Guardian (@guardian) on

Neki učesnici karnevala su u četvrtak, uoči početka manifestacije, prošetali ulicama grada s maskama gradonačelnika kao đavola s rogovima koji prolazi pored ostalih učesnika prerušenih u pacijente s psihijatrijskim košuljama.

"Karneval može da se čini kao slavlje đavola za evangelističku doktrinu. Tako može da misli vernik, ali ne i gradonačelnik Rio de Žaneira", rekao je jedan od učesnika manifestacije.

A post shared by MillarGray (@millargray1) on

Ovogodišnji karneval biće u svetlu podsmevanja. Jedna škola sambe imaće kostime Frankenštajna, kao simbol da je Brazil žrtva "čudovišta" korupcije i netolerancije. Na velikoj platformi u obliku pacova voziće se plesači u kostimima političara.

Druga škola sambe ima za temu vampira koji će predstavljati predsednika Brazila Mišela Temera, optuženog za korpuciju i čija je popularnost naglo opala.

A post shared by Twitter - @evilpip (@evilpip) on

Karneval će obezbeđivati 17.000 policajaca.

Petodnevni karneval predstavlja jednu od glavnih atrakcija Rio de Žaneira. Raznobojna parada članova škola sambe smatra se najspektakularnijom proslavom na svetu.

Vesti

strana 1 od 1049 idi na stranu