Izvor: B92

Društvene mreže su vrlo zanimljiva stvar, a posebno kada imate mnogo pratilaca, pa sebe smatrate „influenserom“. Jedna Jutjuberka je u želji da što više putuje visoko poletela, pa još niže pala.

Naime, dvadesetdvogodišnja El Darbi je hotelu The White Mosse Cafe u Dablinu ponudila publicitet u zamenu za besplatan petodnevni boravak u njihovom hotelu sa svojim partnerom za Dan zaljubljenih.

U mejlu je navela da ima 87.000 pretplatnika na Jutjubu i još 76.000 pratilaca na društvenim mrežama.

“Naišla sam na vaš hotel koji oduzima dah i volela bih da ga prikažem na Jutjubu i Instagramu kako bih vam dovela još više ljudi u zamenu za besplatan boravak“, navodi u svom mejlu.

Ipak, vlasniku hotela se nije previše dopao ovaj mejl, pa joj je napisao još duži odgovor zašto to neće biti moguće:

“Dragi društveni influenseru (ne znam tvoje ime, ali to očigledno nije bitno). Hvala ti što si nam pisala i tražila besplatan smeštaj u zamenu za publicitet. Treba imati velika mu*a i poslati ovakav mejl, ako ne i samopoštovanja i dostojanstva.

Ako ti dozvolim da odsedneš u našem hotelu u zamenu za reklamu, ko će platiti osoblje koje će se brinuti o tebi? Ko će platiti čistačice koje će sređivati tvoju sobu? Konobara koji će ti služiti doručak? Recepcionera koji će te dočekati? Ko će platiti struju i grejanje tokom tvog boravka? Pranje tvoje posteljine? Vodu? Možda bi trebalo da kažem osoblju da će se i oni pojaviti u tvom videu umesto što ću im platiti?

Srećom po nas, i mi imamo značajn broj pratilaca na društvenim mrežama. Na oba Fejsbuk profila 186.000 ljudi, na Snepčetu 80.000, na Instagramu 32.000 i oko 12.000 na Tviteru, pa meni, pobogu, nikada ne bi palo na pamet da bilo kome nešto tražim za džabe. I ja pomalo blogujem (www.paulvstenson.com), što je još jedan način da se kaže da ’piskaram nešto po internetu’. Gore navedene statistike me ne čine boljim od nekog drugog niti mi daju za pravo da ne platim nešto što drugi inače plaćaju. U budućnosti, savetovao bih te da platiš hotel kao i svi drugi, a ako hotel smatra da im možeš pomoći neka te prebaci u veći apartman. To bi pokazalo više samopoštovanja sa tvoje strane, a da se ne lažemo i manje je sramotno po tebe. Evo jednog klipa koji sam ja producirao iz kojeg bi možda mogla da naučiš nešto“, napisao je i priložio video-snimak.

Uskoro, dvadesetdvogodišnja Eli naišla je na negativne komentare koji su je naterali da snimi video-spot i ispriča svoju stranu priče i požali se kako je imala „najbolje namere“.

Taman kada su svi mislili da se priča stišala, Eli je dobila novi udarac – tačnije šaljivu profakturu na 4.300.000 evra od hotela za sav PR koji je zahvaljujući njima i ovom incidentu dobila u medijima. Tačnije, navodi se provizija za 114 članaka širom 20 zemalja sa potencijalnim dosegom od 450 miliona ljudi.

Da li smo zaboravili da vam kažemo da je uračunat i PDV od 23 odsto, što znači da je ukupan dug 5.289.000 evra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.