Izvor: FoNet, Novosti.rs

Autor: {"id":224455,"id_news":817889,"name":"","surname":"FoNet, Novosti.rs"}

Srbija bi mogla veoma lako da se pozicionira kao tražena zemlja u sektoru zdravstvenog turizma u Evropi i da izgradi nacionalni brend na tom nivou, rečeno je na međunarodnoj konferenciji o zdravstvenom turizmu Balkan Helt Forum, koja je okupila više od 200 predstavnika zdravstvenih institucija Balkana i sveta.

Na forumu je istaknuto da razvoj zdravstvenog turizma pospešuje ekonomski rast zemlje, omogućava brži i efikasniji proces lečenja, kvalitetnije zdravstvene usluge i lekarski kadar.

Krajnji ishod razvoja ovog sektora je bolje zdravlje građana, koje je ključan faktor kvaliteta života, ekonomskog i opšteg razvoja jednog društva.

Srbija ima velike potencijale za razvoj zdravstvenog turizma, naročito u oblasti stomatoloških usluga, rehabilitacije, kao i u domenu estetske hirurgije, koje su među najtraženijim medicinskim uslugama u svetu.

Ocenjeno je da u Srbiji postoje brojne banje, kao i 350 izvora tople mineralne vode, koja može pomoći pacijentima da se oporave posle lečenja.

Takođe ima i veoma stručan kadar, institucije koje mogu da pruže vrhunske zdravstvene usluge po veoma pristupačnim cenama za strane goste.

Takođe je ocenjeno da je u zemljama Balkana životni standard je sličan, cene usluga u zdravstvu se ne razlikuju u velikoj meri i finansijski su pristupačne svima koji žive u regionu. Put iz jedne zemlje u drugu nije naporan za pacijenta, što je veoma važno za sve one kojima je pomoć hitno potrebna.

Konferenciju, koju je po prvi put u Srbiji organizovala kompanija "Balkan Medikal Trevel", otvorio je Minet Musić, generalni direktor ove kompanije koji je nglaio da je zdravstveni turizam najveći potencijal zemalja regiona.

Zemlje regiona imaju velike mogućnosti za razvoj i saradnju u ovoj oblasti, što bi doprinelo efikasnijem i kvalitetnijim zdravstvu, kao i ekonomskom razvoju.

Prema njegovim rečima, ovi potencijali se nažalost ne koriste u potpunosti i cilj konferencije da ukaže na neophodnost ulaganja u zdravstveni turizam i saradnju država u tom sektoru.

"Duboko verujem u bolju budućnost i razvoj regiona, a ova oblast predstavlja vrata za tu bolju budućnost", rekao je on.

Veliku pažnju prisutnih izazvao je ključni govornik dr Akan Suver (Akkan Suver),

Predsednik Marmara fondacije i organizator Evroazijskog ekonomskog samita Akan Suver je istakao da je "tržište zdravstvenog turizma jedno od retkih koje je nastavilo rast, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi.

Ulaganje u ovaj sektor je veoma isplativo i treba da bude temeljna investicijska strategija svake države čija se uuloga ogleda i u prilagođavanju zakonske regulative i stvaranju povoljne klime za razvoj i ulaganja, ocenio je on.

Konferencija će posebnu pažnju posvetiti potrebi i mogućnostima povezivanja zdravstvenih i državnih institucija, medicinskih i turističkih stručnjaka u regionu, navodi se u saopštenju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.