Izvor: B92

Tradicionalni festival hrane, tradicije i zanatskih proizvoda "Bodrog fest" održaće se u subotu 11. avgusta u Bačkom Monoštoru, u organizaciji lokalne turističke organizacije.

"Bodrog fest" nosi naziv po srednjevekovnom gradu Bodrogu na čijem se prostoru nalazi Bački Monoštor. Priča o tom gradu je obavijena velom tajne, jer nema materijalnih dokaza o njegovom postojanju, osim onih pisanih. Pretpostavka je da je grad nestao u dunavskim talasima, jer se nalazio na samoj obali.

Cilj festivala je očuvanje monoštorske tradicije i kulture, kao i prirodnih bogatstava sela. Gosti će imati priliku da degustiraju tradicionalne gurmanluke, kao što su riblji paprikaš, perkelt, pečena riba, paprikaš od divljači, kao i i čuvenu gibanicu sa makom i orasima.

Manifesacija će početi ujutro programom za decu u parku Davida Reedera. Na svečanoj bini u centru sela, smenjivaće se folklorne grupe iz sela i okolnih mesta, recitatori i muzicari, a zatim seldi parada jahaca i veselih fijakera. U večernjim casovima, na bini će nastupiti tamburaši.

Na mnogobrojnim štandovima biće izloženi proizvodi starih zanata i rukotvorina, od suvenira, preko drvenih klompi, rogoznih cekera, domacHe rakije, pa do ručno vezenih stonjaka, bluza...

Bitan aspekt "Bodrog festa" je i promocija prirode i Specijalnog rezervata Gornje Podunavlje, pa svake godine dolaze i gosti i saradnici iz domaćih i međunarodnih organizacija za zaštitu prirode, kao što su IUCN, WWF i Volonterski centar Vojvodine.

Kao uvod u fest danas će biti održan "Bodroški kotlić" - takmičenje u spremanju ribljeg paprikaša, uz pratnju tamburaša.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.