Izvor: B92

Ministar turizma najavio da će verovatno za mesec dana biti uvedeni jeftini letovi. Letnja sezona može biti i rekordna sa jeftinijim avio-prevozom, kaže Sekulić

Izvor: Večernje novosti

Vlada je pri kraju pregovora sa tri „lou kost“ kompanije i očekuje da će za mesec dana imati odgovore, saopštio je ministar turizma Predrag Sekulić.

- U ovom trenutku pregovara se sa „Rajanerom“, „Izi džetom“ i „Viz erom“ koje su tri top kompanije ovog tipa - saopštio je Sekulić nakon sednice Koordinacionog tima za praćenje i pripremu letnje turističke sezone.

U Vladi se nadaju da će se, ukoliko jeftini letovi budu uvedeni, produžiti predsezonu i postsezona.

U regionu jedino Crna Gora nema ugovore sa „lou kost“ kompanijama, a Sekulić smatra da bi ukoliko se postigne dogovor sa bilo kojom od ove tri kompanije, sezona bila poboljšana.

- To će nam pomoći da napravimo dobre vazdušne mostove prema svim gradovima Evrope, s obzirom na to da smo mi klasična vazdušna destinacija - rekao je Sekulić.

Sastanku Koordinacionog tima prisustvovali su i predstavnici „Montenegro erlajnsa“ i Aerodroma Crne Gore.

- Aerodromi su jasno iskazali interes za dovođenje „lou kost“ kompanija, pa će im možda dati i neke olakšice - kazao je Sekulić.

On je dodao da će sve što bude ponuđeno „lou kost“ kompanijama, prethodno biti ponuđeno „Montenegro erlajnsu“ kao nacionalnoj kompaniji. Sekulić se nada da će dovođenje „lou kost“ kompanija pomoći da ova turistička sezona bude jedna od rekordnih.

Na sednici Koordinacionog tima razgovarano je o svim problemima od prošle sezone, kao što su čistoća kupališta, buka i izgled turističkih centara.

- Nadamo se da će neka zakonska rešenja i pojačani rad inspekcija sve te probleme sanirati, i da će aktivnosti koje su dogovorene na sastanku pomoći da ova sezona bude mnogo ugodnija nego prethodna - rekao je Sekulić.

Koordinacioni tim je razgovarao i o registraciji privatnog smeštaja, a ocenjeno je da će se nizom podsticajnih mera za one koji se bave turizmom, povećati broj kreveta u privatnom smeštaju i uraditi kategorizacija.

- Imamo i obećanja od zakupaca Svetog Stefana da će ovaj hotelski kompleks početi da radi već u maju - saopštio je Sekulić.

Na sastanku nije bilo priče o Ski-centru Durmitor, ali, kako je kazao, ministarstva turizma i održivog razvoja i finansija pripremaju zajednički materijal.

Sekulić je pomenuo i da izgradnja tri sanitarne deponije, kod Berana u mestu Vasove vode, Tešanjski mlin za Tivat, Kotor, Herceg Novi i Budvu i Možura za Bar i Ulcinj, treba da ide svojim tokom jer je njihovo postojanje neminovno.

- Razumem otpore meštana tog područja, ali ipak stručnjaci odlučuju o tome i oni su taj prostor prepoznali kao povoljan za uređene deponije - saopštio je Sekulić.

On smatra da je veoma važno da se ova tri projekta završe, pogotovo jer ih finansiraju Svetska i Evropska investiciona banka.

GARANCIJE, PA UGOVOR ZA VALDANOS

MINISTAR je istakao i da kompanija „Kjubus luks“ dovoljno je referentna da ulaže u Valdanos. Ipak, jasno je naglasio da ukoliko ne dostave novčane garancije koje se očekuju, ne može se potpisati ugovor. Prema njegovim rečima, Vlada je jasno stavila do znanja da zakonskih problema koji su u vezi sa vlasništvom nema. „Vlasnicima su u jednom periodu isplaćena sva imovinska prava, a u koliko oni ta vlasnička prava dokažu pred domaćim i međunarodnim sudovima, mi ćemo ih ponovo ispoštovati“, poručio je Sekulić.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.