Izvor: B92

Povratne karte avio-kompanija mogle bi uskoro da budu snižene i do 100 evra zbog sniženja cena avio-usluga na Aerodromu “Nikola Tesla”, kaže direktor beogradskog aerodroma prof. dr Velimir Radosavljević.

Izvor: Blic

- Došlo je do sniženja cena velikog broja stavki koje se odnose na prihvat i otpremu aviona. Očekujem da će avio-kompanije sniziti cene karata, kako zbog veće konkurencije u 2011. tako i zbog nižih cena usluga aerodroma - kaže direktor Radosavljević.

U Srbiji posluju četiri lou kost avio-kompanije koje lete na 30 destinacija, ali ni sa jednom ne možete direktno leteti do Barselone, Pariza, Moskve ili Valensije. Na nekoliko sati vožnje od Beograda nalaze se gradovi u kojima lou kost avio-kompanije posluju već nekoliko godina, pa je i izbor destinacija veća. Stići do Budimpešte ili Temišvara najjeftinije je i možda najmanje komplikovano vozom. Karta u jednom pravcu do glavnog grada Mađarske je 15 evra, a povratna 26, dok do Temišvara treba samo 1.000 dinara u jednom pravcu.

Za put od Beograda do Budimpešte automobilom je potrebno 25 litara goriva, odnosno oko 3.000 dinara. Na ovu sumu treba dodati i plaćanje putarine do granice, kao i vinjete u Mađarskoj koja za nedelju dana košta pet evra. Sa beogradske autobuske stanice karta do Budimpešte u jednom pravcu košta 2.500 dinara, dok je povratna oko 4.000 dinara.

Odlazak do Temišvara je komplikovaniji. Direktna autobuska linija iz Beograda ne postoji, tako da je najlakše otići vozom. Povratna karta košta 2.000 dinara. Druga i treća varijanta su za one sa avanturističkim duhom - autobusom do Vršca, od Vršca taksijem do granice, koja je udaljena 10 kilometara, pa preko granice peške oko kilometar do prvog sela, odakle ima autobusa i vozova do Temišvara. Naredna varijanta je odlazak do Srpske Crnje, koja je blizu rumunskog gradića Zombolja, tako da se i peške može preći granica i stići do tog grada koji je udaljen tri kilometra. Iz Zombolja ima autobuskih linija do Temišvara nekoliko puta dnevno. Putovanje automobilom do Temišvara, pošto nema putarina, skoro tri puta manje košta od putovanja do Budimpešte.

Kako funkcioniše lou kost

Lou kost avio-kompanije funkcionišu po principu rezervacije leta i nekoliko meseci unapred od željenog datuma polaska. Specifične su jer se najčešće sleće i poleće sa sekundarnih aerodroma na kojima je promet manji, pa samim tim i takse niže. U cenu karte nisu uračunate takse za prtljag koje su papreno skupe, pa se najviše isplati ići sa ručnim prtljagom. Takođe osveženje, ako ga uopšte ima, veoma je skupo i tu se donekle nadoknađuju razlike u odnosu na komercijalne letove.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.