Izvor: B92

Svaki Beograđanin, u proseku, raspolaže sa oko 20 kvadratnih metara zelenih površina, što je za pet kvadrata manje nego u evropskim metropolama. Zelena polja u prestonici nestaju pod temeljima mnogobrojnih zgrada, lokala, firmi...

Izvor: Večernje novosti

Od ukupno 22.000 hektara šuma i parkova u prestonici, "Zelenilo" vodi računa o manje od 10 odsto, ali se na njihovom spisku redovnog održavanja nalaze gotovo sve najpoznatije zelene oaze. Ove godine će se raditi na, oko 50 različitih lokacija, a najveći projekti su ozelenjavanje Pionirskog parka, Pohorske ulice i stare Zvezdare. Sledi i zamena 300 stabala u centru grada.

Od zemunske obale i Velikog ratnog ostrva, preko "25. maja", Kalemegdana i Karađorđevog parka do Zvezdarske šume, pod upravom "Zelenila" je ukupno 67.000 stabala. Najveće parkove ima opština Savski venac, gde na jednog stanovnika ide oko 50 kvadrata zelenila, dok je Novi Beograd područje na kome se godišnje podigne najviše novih parkova. Ipak, situacija je prilično "zagađena" na Vračaru, čiji građanin raspolaže sa svega tri kvadrata zelenih površina, od kojih je većina izgrađena pre više od pola veka.
- Pojedine opštine Beograda su, za poslednju deceniju, skoro udvostručile broj parkova - kaže Dragana Tucović - Baranac iz JKP "Zelenilo Beograd". - Jeste da ih je neuporedivo manje nego u inostranstvu, ali su površine znatno uređenije nego lane. Kako bismo od zapuštene poljane napravili park ili uređenu šumu, potrebno je da na njoj bude izgrađeno dečje igralište, da bude ograđeno, sa obiljem različitih biljaka.

Baranac dodaje da je, pored stalnog održavanja, zelenim površinama često neophodna i kompletna obnova, zbog zagađenosti vazduha u gradskim uslovima, ali i lošeg stanja drvoreda. Kako je drveće u centru u velikoj meri oštećeno, jedan od bitnih projekata je i zamena 300 stabala.

- Slična sanacija, kao ova u Bulevaru kralja Aleksandra, neophodna je i u ulicama 27. marta i Braće Jugović - kaže Radovan Draškić, direktor "Zelenila". - Radovi se očekuju sledeće godine, a do tada ćemo uraditi sve potrebne analize i studije.

Kao najbitniji projekat u 2010. godini označena je kompletna rekonstrukcija "Pionirskog parka". Na uređenje pešačkih komunikacija, hidrantske mreže, javne rasvete i obnove zelenila, grad će morati da izdvoji oko 100 miliona dinara. Biće obnovljeno 50 lokacija u gradu, koje zauzimaju oko 10 hektara.

BULEVAR DO NEDELJE

VIŠE od polovine platana, koji se menjaju u Bulevaru kralja Aleksandra, već je osečeno i prevezeno u skladište "Zelenila" na Bežanijskoj kosi. Ostatak posla bi trebalo da bude gotov do kraja nedelje, ukoliko vremenski uslovi budu dobri. Nakon toga će se izvršiti javna licitacija osečenih stabala.

- Kada završimo sa radovima, stručna komisija će proceniti kvalitet drveća i dati podatak koliko je kubika osečeno - kaže Dragana Tucović - Baranac. - Velika debla će biti prodata onome ko ponudi najviše. Deblje grane ćemo iskoristiti za ogrev, dok ćemo deo pokloniti u humanitarne svrhe. Sitni otpad, do kojeg dođe prilikom seče, odmah će se baciti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.