Turijska kobasica oborila Ginisov rekord

Turijska kobasica danas je oborila Ginisov rekord i postala najveća na svetu, budući da je prečnik spirale koju ona čini 3,97 metara.

Izvor: B92

Subota, 23.02.2013.

18:15

Default images

Ginisov rekord do sada je držala kobasica koja je savijena u spiralu imala prečnik 3,11 metara. Inače, turijska kobasica, koja je postavila novi svetski rekord, dugačka je 2.089 metara i teška 2.300 kilograma, a pravi se od cele svinje i to ne od tovljenika, već od krmača koje imaju zrelo meso.

U kobasici nema nikakvih dodataka osim soli, bibera, paprike i belog luka, a puni se u prirodna creva. Za ovogodišnju kobasicu utrošeno je 2.300 kilograma svinjetine, 2.050 metara creva i 100 kilograma začina.

Kako je ranije danas rekao predstavnik Ginisa Pravin Patel, da bi kobasica bila proglašena za Ginisov rekord, pre svega, treba da bude sastavljena od mesa i creva koje se puni mesom, a mogu se dodati i lokalni začini po želji.

Važno je, kako je naglasio, da ona bude napravljena bez prekida i bude jednaka sa svih strana, a meri se i prečnih kruga. Patel je rekao da mu je drago što je došao u Srbiju da premeri kobasicu smotanu u spiralu.

Posetioci Kobasicijade koja se završava sutra mogli su da vide i nadmetanje u tome ko će najbrže pojesti tri vruće pečene kobasice, uz korišćenje samo jedne ruke, a pobedu je odneo Dušan Kulačin iz Šida kome su za to bila potrebna 2,5 minuta.

Na manifestaciji u tom vojvođanskom mestu nadmetali su se najbolji proizvođači mesa i rakije, a ustanovljeno je i da je Delos Santos Rodrigez posetilac Kobasicijade koji je stigao iz najudaljenijeg mesta od Turije i to iz Dominikanske Republike.

Za najbolju kobasicu domaćeg proizvođača izabrana je kobasica Ranislava Stankova, a u klaničnoj industriji to priznanje je pripalo kobasici "Supermix plus", industrije iz Kucure.

Posetiocima u Turiji predstavilo se više od 100 izlagača sa velikim izborom svežih i suvih mesnih prerađevina - kobasica, svinjske vlasti, čvaraka, sira, a posetioci su mogli da probaju i pečene kobasice sa roštilja. Prodavci su uglavnom zadovoljni prodajom, a kažu da se najbolje prodaju upravo turijske kobasice, ali i pljeskavice koje se uglavnom mogu pazariti u toploj lepinji za 200 dinara.

Prva Kobasicijada održana je 1985, kao prijateljsko seosko takmičenje lovaca i domaćina tog kraja, a ove godine održava se već tradicionalno 29. put. Ovogodišnju Kobasicijadu otvorili su predsednik opštine Srbobran Zoran Mladenović i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović koja je poručila da je današnja manifestacija pokazatelj kako treba negovati tradiciju.

Tokom pripreme za Kobasicijadu održane su tri promocije - u Novom Sadu, Somboru i Subotici, a pošto manifestacija od početka ima humanitarni karakter, tokom promocije u Novom Sadu, uručena je i donacija Dečjem selu iz Sremske Kamenice u kojoj su domaćini iz Turije poklonili štićenicima sela 30 kilograma svežih kobasica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: