Kako je izgledao put "motorizovanih turista" kroz Jugoslaviju VIDEO

Na Instagram stranici Jugonostalgija podeljen je isečak dokumentarca "Magistalom kroz Jugoslaviju" koji podseća na to kako je izgledao put "motorizovanih turista" počev od severa do juga zemlje.

Izvor: klix.ba

Subota, 01.04.2023.

10:47

Kako je izgledao put
Foto: GEORGE STAMATIS/Shutterstock

"Ovo je radio Jugoslavija, a današnja emisija je posvećena motorizovanim turistima koji su na proputovanju kroz Jugoslaviju", ovim rečima naratora započinje dokumentarac "Magistralom kroz Jugoslaviju".

U filmu je prikazana tura magistralnim autoputem kroz kontinentalni deo Jugoslavije koja započinje posetom Sloveniji.

"Ako se u Jugoslaviju dolazi iz Italije ili Austrije - put ka jugu Evrope vodi kroz najseverniju jugoslovensku republiku - Sloveniju. Na relativno malom prostoru ove republike priroda je pokazala svu svoju darežljivost - od visokih sunčanih Alpa, preko bistrih reka i zelenih dolina do plavog Jadranskog mora", navodi narator.
Predstavljen je put od Bleda do Ljubljane, a nakon Slovenije na red je došla i Hrvatska.

"Čak i oni koji žure treba da otkriju nepomućenu romantiku vinogradarskih brežuljaka hrvatskog zagorja", navodi narator koji prati put do Zagreba, a potom do Karlovca i Plitvica.

Nakon Hrvatske na red je došla i Bosna i Hercegovina te narator govori: "Dalje prema jugoistoku zemlje magistrala jednim delom prolazi kroz BiH, ova republika se nalazi u srcu Jugoslavije na mestu gdje su se vekovima spajali istok i zapad".

Prikazani su Sarajevo i Mostar, a kaže se da su na mestima gde su nekad bila odmorišta nikli moderni gradovi u kojima odsedaju neki novi karavani - karavani turista.

Nakon BiH "motorizovani turisti" u dokumentarcu nastavljaju put kroz Srbiju gde su predstavljeni Novi Sad i Beograd, a o glavnom gradu se kaže da je "nekad samo utvrđenje na ušću Save u Dunav, danas velika metropola".

"Beograd je značajan industrijski grad, jak univerzitetski centar, a iznad svega grad gostoljubivosti. Svako, pa i oni najizbirljiviji, naći će deo Beograda za sebe", poručuje se.

Iz Beograda putovanje magistralom vodi ka Nišu, a potom i ka Makedoniji za koju se u dokumentarcu navodi da je kolevka prastare civilizacije.

Dokumentarac donosi i informacije o načinu plaćanja, odmorištima, ponudama u različitim gradovima te brojne druge upute za "motorizovane turiste".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: