Koje su najbolje zemlje za dobijanje dvojnog državljanstva?

Kako se svet menja, menjaju se i opcije za dobijanje drugog državljanstva.

Izvor: Turistièki žurnal

Ponedeljak, 30.01.2023.

08:27

Koje su najbolje zemlje za dobijanje dvojnog državljanstva?
Foto: Profimedia

U ovom ažuriranom vodiču ističemo koje su to najbolje zemlje za dobijanje dvojnog državljanstva 2023. godine, uzimajući u obzir faktore kao što su jednostavnost procesa, zahtevi za ulaganje i mogućnosti putovanja.

Vredi napomenuti da su od prvobitnog objavljivanja ovog članka 2022. određeni programi i politike pretrpeli promene.

Pored toga, važno je napomenuti da, iako portugalska investicija u nekretnine i njen program zlatnih viza ostaju popularan izbor, ona ne nudi direktan put do državljanstva. On služi kao prečica za dobijanje stalnog boravka nakon 5 godina, a zatim ispunjavanje uslova za podnošenje zahteva za portugalski pasoš.

Sent Kits i Nevis

Foto: Profimedia
Program državljanstva Sent Kitsa i Nevisa za ulaganje je jedna od najpopularnijih opcija za one koji traže dvojno državljanstvo. Program omogućava pojedincima da dobiju državljanstvo Sent Kitsa i Nevisa ulaganjem u nekretnine ili doprinosom u vladin fond za održivi rast.

Vreme obrade je relativno brzo, sa vremenom obrade od oko 3-6 meseci. Kao članica Komonvelta, drugo državljanstvo u Sent Kitsu i Nevisu omogućava putovanje bez viza u preko 150 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu i EU.

St Kitts je jedna od najboljih zemalja za razmatranje, jer je veoma popularan program među bogatim pojedincima i porodicama. Sent Kits je prelepa karipska ostrvska država koja je poznata po svojim luksuznim odmaralištima i netaknutim plažama. Takođe je jedna od najstabilnijih zemalja u regionu. St Kitts ima tropsku klimu i prosečnu temperaturu od 27 stepeni Celzijusa. Engleski je zvanični jezik Sent Kitsa.

St Kitts je odličan izbor za drugo državljanstvo zbog svoje stabilnosti, okruženja u kojem se govori engleski i prelepog pejzaža.

Malta

Foto: Profimedia
Malta je mala ostrvska država koja se nalazi u Sredozemnom moru. Poznato je po sunčanom vremenu, prekrasnim plažama i bogatoj istoriji. Malteški i engleski su zvanični jezici Malte.

Malta Individual Investor Program je jedan od najpopularnijih programa za dobijanje drugog državljanstva. To zahteva minimalno ulaganje od 650.000 evra u malteške državne obveznice ili imovinu. Novac mora biti uložen u nekretninu koja se nalazi na Malti i nije starija od pet godina. Program za individualne investitore na Malti takođe zahteva od podnosioca zahteva da provede najmanje 183 dana na Malti svake godine. Kada se aplikacija odobri, podnosilac će dobiti svoj malteški pasoš u roku od šest do osam nedelja.

Malta je odličan izbor za drugo državljanstvo zbog svog zadivljujućeg pejzaža, poslovnih prilika i ljubaznih ljudi.

Malteški program za individualne investitore jedan je od najuglednijih i najuglednijih programa u Evropi. Program zahteva značajna ulaganja, ali proces je relativno brz, sa vremenom obrade od oko 12-14 meseci. Malta je članica EU, a drugo državljanstvo Malte omogućava vam putovanje bez vize u preko 180 zemalja, uključujući SAD i Kanadu.

Antigva i Barbuda

Foto: Profimedia
Program državljanstva za ulaganje Antigve i Barbude je jedna od najpristupačnijih opcija za dobijanje drugog državljanstva. Program zahteva jednokratnu donaciju državnom fondu za nacionalni razvoj, zajedno sa ulaganjem u nekretnine.

Vreme obrade je relativno brzo, a Antigva i Barbuda dozvoljava putovanje bez viza u preko 130 zemalja.

Grenada

Program državljanstva Grenade putem ulaganja je još jedna održiva opcija, sa vremenom obrade od oko 4-6 meseci. Zemlja nudi putovanja bez viza u preko 130 zemalja, uključujući Kinu i Rusiju.

Program zahteva jednokratnu donaciju vladinom Nacionalnom fondu za transformaciju, zajedno sa ulaganjem u nekretnine.

U zaključku, gore navedene zemlje su najbolje opcije za dobijanje drugog državljanstva 2023. Svaka zemlja ima svoje jedinstvene prednosti i zahteve i važno je da se detaljno istraži i konsultuje sa profesionalcem pre donošenja odluke.

Sveta Lucija

Program državljanstva Svete Lucije putem ulaganja je još jedna pristupačna opcija, sa vremenom obrade od oko 4-6 meseci. Program zahteva ulaganje u nekretnine ili doprinos državnom nacionalnom ekonomskom fondu.

Zemlja nudi putovanja bez viza u preko 130 zemalja, uključujući Kinu i Rusiju. CBI program Svete Lucije takođe nudi mogućnost uključivanja izdržavanih lica kao što su supružnik, deca i roditelji, što ga čini odličnom opcijom za porodice koje traže drugo državljanstvo.

Imajte na umu da konkretan iznos ulaganja i zahtev za boravak mogu da variraju u zavisnosti od programa, važno je da proverite kod vlade ili profesionalnog konsultanta pre donošenja bilo kakve odluke.

Portugal

Portugal je evropska država koja se nalazi na Iberijskom poluostrvu. Poznato je po svojim zadivljujućim primorskim gradovima, mediteranskoj klimi i prijateljskim ljudima. Portugalski je zvanični jezik Portugala.

Portuguese Golden Visa program je jedan od najpopularnijih programa za dobijanje boravišne dozvole u ​​Evropi. To zahteva minimalno ulaganje od 350.000 evra u portugalske nekretnine kroz neke specifične scenarije. Novac mora biti uložen u nekretninu koja se nalazi u Portugalu. Program Zlatne vize takođe zahteva da podnosilac zahteva provede sedam dana u Portugalu svake godine. Kada aplikacija bude odobrena, podnosilac će dobiti svoj portugalski pasoš u roku od šest do osam nedelja.

Nedavno, početkom 2022. godine, došlo je do nekih promena u programu, odnosno ograničenja u pogledu vrste investicija koje je moguće izvršiti i koje ispunjavaju uslove za program, tačnije za neke od najpopularnijih oblasti za ulaganje u nekretnine, naime Lisabon, Porto ili Algarve.

Čak i sa tako nedavnim ograničenjima, Portugal je i dalje odličan izbor za boravak i državljanstvo putem ulaganja, zbog svoje blizine drugim evropskim zemljama, mediteranske klime i prijateljskih ljudi.

Španija

Još jedna opcija slična Portugalu je Španija, evropska zemlja koja se nalazi na Iberijskom poluostrvu. Španija je poznata po svojim zapanjujućim primorskim gradovima, mediteranskoj klimi i prijateljskim ljudima. Španski je službeni jezik Španije.

Postoje neki uslovi za dobijanje španske boravišne dozvole. Podnosilac zahteva mora da živi u Španiji najmanje deset godina, da ima čist krivični dosije i da tečno govori španski. Tada će on ili ona moći da podnese zahtev za državljanstvo, kada podnosilac zahteva mora da položi test za špansko državljanstvo. Kada se aplikacija odobri, podnosilac će dobiti španski pasoš u roku od šest do osam nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: