Prelepa, ali opasna: Grčka plaža koja je umalo koštala života dvojicu makedonskih turista VIDEO

Protekli vikend obeležila je vest da su trojica makedonskih turista nestala u uzburkanom moru kod Posidija na Halkidikiju nakon rođendanske proslave. Dvojica su u međuvremenu spasena, dok se za trećim još uvek traga.

Izvor: B92

Utorak, 12.07.2022.

08:49

Prelepa, ali opasna: Grčka plaža koja je umalo koštala života dvojicu makedonskih turista VIDEO
Foto: Shutterstock/Aerial-motion

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je navelo da je zdravstveno stanje dvojice građana koji su juče i prekjuče spaseni iz mora dobro. Oni se nalaze u bolnici i očekuje se da će uskoro biti pušteni.

Drama na Halkidikiju se odigrala na plaži Posidi, koja je istovremeno i prelepa i opasna.

Na Fejsbuku, na stranici Grčki kutak osvanula je objava koja možda najbolje opisuje zašto bi trebalo da vodimo računa ako se nađemo u blizini ove plaže:

"... Posidi (ili Amoglossa - peščani jezik u slobodnom prevodu) je tačka koja spaja Solunski zaliv sa Egejskim morem. Oblik ove plaže se menja usled plime i oseke... Kada duva severac vrh (ili Miti-nos, kako ga Grci zovu) okreće se ka Solunskom zalivu, a kada duva južni vetar okreće se na suprotnu stranu, ka mestu Posidi. U okolini, u svim vremenskim uslovima, ima jakih struja. Stariji su nam uvek govorili da se nikada ne kupamo na samom vrhu Posidi plaže, jer struje vuku kao usisivač...
Poslednjih godina se dešava upravo suprotno. Mnoštvo turista se kupa ne mareći za struje. Svake godine se neko udavi baš ovde..."
Vodite računa ako se nađete baš na ovom mestu, pogotovo ako ste sa mališanima."


Kako se navodi na ovoj stranici na Fejsbuku, opasno je i to što svake godine tu nestane znak koji kupače upozorava na struje.
O opasnosti koju nosi ova plaža pisao je i sajt Grčkainfo.

Kako navode, rt Posidi se nalazi pored istoimenog mesta Posidi (Kasandra), 7 km od mesta Skala Furka i 9 km od Mola Kalive. Plaža je smeštena na krajnjem zapadnom rtu Kasandre, što govori da ju je najbolje posetiti po podne i uživati u prelepom zalasku sunca.

Zbog plime i oseke oblik ove plaže se menja i uvek je drugačiji. Nekada krajnji desni deo "potone" u moru i ne vidi se, a nekada "izroni", ali u drugačijem obliku nego pre.

Posidi je plaža koja se sastoji iz dva dela. Prvi je uređeni deo plaže sa barom na kom postoje ležaljke i suncobrani, besplatni uz piće.

Od bara sa ležaljkama pa do krajnjeg zapadnog rta u potezu od nešto više od jednog kilometra pruža se neuređena plaža od najsitnijeg belog peska.

Voda na rtu Posidi je veoma čista i topla, plaža je duga i prostrana pa na njoj nikada nema gužve.

Ipak morske struje su u pojedinim delovima prilično jake, posebno na vrhu rta, tako da ne preporučujemo da se mnogo udaljavate od obale.

Osim peščanog rta koji duboko zalazi u more, na plaži postoji i svetionik, kao i ostaci Posejdonovog hrama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: