Alpska Venecija: Idilični grad sa verovatno najčistijim jezerom u Evropi

Grad Ansi nazivaju i biserom francuskih Alpa, pre svega zbog živopisnog pejzaža koji se sastoji od planinskih vrhova i bajkovitog glacijalnog jezera...

Izvor: B92

Nedelja, 03.04.2022.

14:40

Alpska Venecija: Idilični grad sa verovatno najčistijim jezerom u Evropi
Foto: Shutterstock/Simon Dannhauer

Jezero Ansi važi za jedno od najčistijih i najlepših u Evropi, a nalazi se u istoimenom gradu koji zbog brojnih kanala, ali i prelepe arhitekture nazivaju i alpska Venecija.

Grad Ansi nazivaju i biserom francuskih Alpa, pre svega zbog živopisnog pejzaža koji čine planinski vrhovi i fantastično glacijalno jezero.

Devet mesta u Francuskoj u kojima ćete uživati kao u Parizu FOTO

Grad, koji je ujedno i administrativni centar departmana Gornja Savoja, nalazi se u jugoistočnoj Francuskoj, 35 kilometara južno od Ženeve i 150 km od Liona. To ga čini odličnom bazom za istraživanje okoline, ali i utočištem od gužve većih gradova. Mali mostovi, prelepe ulice, prodavnice i pijace, kao i zamak koji dominira gradom čine ga zanimljivom destinacijom.

Zamak Ansi je restaurirani zamak koji danas služi kao muzej, a Ministarstvo kulture ga je proglasilo istorijskim spomenikom.
Tu se mogu videti brojne skulpture i slike regionalnih umetnika, a od velikog značaja je zbirka narodnog nameštaja od 15. veka pa nadalje, vredni predmeti, fotografije i makete planinskih kuća. Zamak je sagrađen između 12. i 16. veka, kada je služio kao rezidencija grofova od Ženeve i vojvode od Ženevoa-Nemura. Tokom istorije, zamak je više puta stradao u požarima, da bi u 17. veku bio napušten. Kasnije je služio za potrebe vojske do 1947. godine. Danas tamo postoji opservatorija.

Pošto se nalazi na brdu, dvorac je vredan posete samo da biste videli grad i jezero ispod. Palata iz 12. veka takođe je vredna pažnje, a među svojim brojnim atrakcijama intrigantno je da je nekada služila kao zatvor. Između jezera i starog grada nalazi se Most ljubavi sa kojeg se pruža savršen pogled na čamce i jezero, a u blizini su prelepe evropske bašte u kojima možete uživati u prirodi, najbolje uz fini zalogaj na travi.

Jedna od najvećih svetskih manifestacija animiranog filma može se naći i u alpskoj Veneciji, tokom juna, kada se održava Međunarodni festival animiranog filma, i to od 1960. godine.

U svakom slučaju, sa ovim francuskim gradom nećete pogrešiti ako tražite idilično, ali opet zanimljivo evropsko mesto na jezeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: