Ne idu gde i većina turista: Preporuka lokalaca - 5 omiljenih destinacija Italijana

Italijani vole da uživaju, pa samim tim i da odmaraju. Svakog avgusta veći deo zemlje se isključuje i upućuje ka plažama ili planinama.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2020.

11:36

Ne idu gde i većina turista: Preporuka lokalaca - 5 omiljenih destinacija Italijana
Ilustracija/Foto: Depositphotos/AlexGukBO

Restorani se zatvaraju, čitave kancelarije aktiviraju kolektivne godišnje odmore sa uključenim automatskim odgovorima, a nacija diše ujednačeno. Jedino što Italijani vole više od avgusta u ležaljkama jeste odmor baš u italijanskoj ležaljci. Međutim, iako Italijani najviše vole da letuju u svojoj zemlji, oni ne idu na mesta gde ide većina stranih turista.

Italijanski odmori se baziraju na drugačijoj ruti od uobičajene mreže umetničkih gradova, toskanskih brda i divlje Sicilije. Dok ste vi tamo, oni istražuju planinske livade, opuštaju se na divljim plažama, pare u toplim izvorima ili posećuju manje poznate gradove. Evo gde možete zateći Italijane na odmoru.
Tuscia (Lacio)

Nazvano po drevnoj etrurskoj civilizaciji koja je ovde živela u predrimsko doba, ovo područje severnog Lacija, nekoliko sati severno od Rima, ima sve: brda, sela na liticama i svetlucava jezera. Selo Ćivita di Banjoređio (Civita di Bagnoregio), jedna od najlepših italijanskih tvrđava, jeste njegova najpoznatija tačka. Smešten je visoko na brdu između tri kanjona i sa samo 12 stalnih stanovnika, njegova nestvarna lepota dostupna je samo preko mosta, visokog 366 metara koji ide preko ponora. Prošavši vrata, možete se provući kroz uličice iz doba renesanse i oko ivice grada, koji je nekada bio mnogo veći – pre nego što su njegove spoljne ivice uronile u kanjon. Većina ljudi ostaje manje od sata, ali svakako treba svratiti na ručak u Alma Civita, vrhunski moderan restoran u pećini koju su Etrurci izvajali pre više od 2000 godina. Urbino (Marche)

U centralnoj regiji Marke, na istoku zemlje nalazi se Urbino, jedan od velikih italijanskih umetničkih gradova. U gradu je i ogromna palata Ducale sa dva tornja, dvor vojvode Federika da Montefeltra, jednog od glavnih pokretača renesanse izvan Firence. Njegova prostrana palata sada je ogromna umetnička galerija u kojoj možete da vidite dela Pjera dela Frančeska, Botičelija i Rafaela.

U stvari, Rafaelo je rođen na ulici – njegov otac je bio Federikov dvorski slikar. U njegovom rodnom mestu možete videti ono za šta se kaže da je njegovo prvo umetničko remek-delo: Madona i dete, naslikano kada je imao samo 15 godina. Ali ovde nije sve u galerijama. Danas je Urbino živahni univerzitetski grad, pa možete da se pridružite studentima na kreši (navlažen somun, napunjen bilo čime, od blitve do šunke i sira), dok gledate na krovove terakote i zgužvane brežuljke iza parka Parco della Resistenza, zeleni prostor ispod srušenog srednjovekovnog zamka.
Marema (Toskana)

Poznati Rimljani vole svoje vikende da provode na južnom delu toskanske obale. Ovde ćete naći prelepe plaže, dramatične gradove na vrhu kanjona i izvrsnu hranu i piće. Ako je leto, posetite plažu Monte Argentario ili lutajte oko Kapalbija, brdskog grada koji ima impresivne poglede na obalu. Na sat vremena, u unutrašnjosti vam je Pitiljano, dramatično postavljen na ivici kanjona, čije su kuće isklesane od same stene. Grad je poznat kao italijanski „Mali Jerusalim“ po svojoj jevrejskoj zajednici koja datira iz 16. veka.

Zapadno od Pitiliana skoknite do zadnjeg dela Monte Amijata, uspavanog vulkana koji se nadvija nad južnom Toskanom i stići ćete do spektakularnih toplih izvora na Saturniji. U Cascate del Mulino, voda šiklja niz uspavane kaskade, formirajući prirodne kade, dok Terme di Saturnia, imaju bazen unutar kratera, a voda ide pravo iz izvora.
Alpe di Siusi (Južni Tirol)

Kada se avgust zakotrlja, Italijani imaju dve mogućnosti: plažu ili planinu. A gore u Dolomitima nalazi se Alpe di Siusi, predeo talasatih zelenih livada. Toliko je van ovog sveta da vam se čini kao filmski set – naročito ako se usred svega toga zadržite u Adler Lodge Alpe, zapanjujućem modernom hotelu, smeštenom na brdu, sa otvorenim bazenom koji gleda u planinski masiv. Pratite zvuk kravljih zvona do malge (planinarske farme) udaljene nekoliko minuta hoda za domaće meso, sir i palačinke, piše Travelmagazine.
Camogli (Ligurija)

Kada je u Ćinkve Teru (Cinque Terre) nesnosna gužva, a Portofino prebukiran, Italijani se upute u Kamolji (Camogli), potcenjeni deo ligurske obale. Okružen šumovitim brežuljcima, sa kućicama u boji slatkiša nanizanim duž šljunkovitog zaliva, Ovo je klasična italijanska rivijera, koja i dalje zadržava dah prošlosti. Grand hotel Cenobio dei Dogi nalazi se na samom ulazu u zaliv, sa terasama nadvijenim nad vodom. Grad je divan za skitnju, ali naš savet je da se popnete do utvrđenja iz 13. veka Castella della Dragonara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: