Na ovim destinacijama je sniman GoT, i sve do jedne oduzimaju dah

Serija "Igra prestola" prepuna je fantazije, ali destinacije na kojima su scene snimane su stvarne i uživo oduzimaju dah.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.05.2019.

10:37

Na ovim destinacijama je sniman GoT, i sve do jedne oduzimaju dah
Foto: Getty/Charles McQuillan / Stringer

Predstavljamo vam osam destinacija na kojima se snimala jedna od najgledanijih serija sage epske fantastike u poslednjih nekoliko godina.

Severna Irska


Većina unutrašnjih scena snimljeno je u gradskom studiju Titanik u Belfastu, ali su glumci izašli i izvan centra grada.

Tako su scene u prvom serijalu u Zimovrelu snimane u dvorcu "Ward Gardens" nedaleko od grada. Park oko dvorca takođe je poslužio za snimanje scena u Vesterosu. U prvoj sezoni, takođe je snimljena i avenija bukve, poznata kao "Tamna živica".

Ako vas put navede u Severnu Irsku posetite i Deri i Dounhill Strand plažu na kojoj je snimljena scena kada Melisandra i Stanis Barateon spaljuju statue Sedam bogovo u prvoj epizodi drugog serijala. Ova plaža se takođe pojavila u trećoj sezoni u sceni kada Davos šalje Gendrija, nepriznatog sina Roberta Barateona na put.
Škotska

I u Škotskoj su snimane scene GoT-a, a oni najvatreniji fanovi ove serije prepoznaće dvorac još iz pilot epizode kada kralj Robert Barateon stiže u Zimovrel.

Takođe u tom delu Škotske postoji i prelepo selo Doun u kojem je takođe sniman GoT.
Malta

Lokacije širom Malte korišćene su kao pozadina za Vesteros u prvoj sezoni. Mdina, nekadašnja prestonica Malte, obezbedila je prostor za snimanje scena za Kraljevu luku. Mdina kapija, ulazak u drevni grad, iskorišćena je za snimanje scene u drugoj epizodi prvog serijala. U seriju su ušli i most Mdina, Pjaca Meskita i Palata Verdala.

A ako se zadesite na MAlti obavezno obiđite i praistorijske hramove, uronite u Plavu lagunu i izgubite se u ulicama Valetine boje meda.
Hrvatska

U drugom serijalu, producenti su se oprostili od Malte i prebacili Kraljevu luku u Hrvatsku, tačnije Dubrovnik. Nedaleko od grada, ponovo su zamislili istorijski Arboretum Trsteno kao vrtove kraljevske palate.

Brojne scene snimane su u Hrvatskoj, a ova zemlja je poslužila za dočaravanje ulica grada Karta i Zaliva robova. Selo na primorju Kaštel Gomilica poslužilo je za Martinov (pisac Džordž RR Martin, autor knjiga "Pesme leda i vatre" po kojima je nastao GoT) Bravos i scene u gradu Mirin.

Nacionalni park Krka korišćen je za snimanje epizoda u petom serijalu. U ovoj sezoni nekoliko scena snimljeno je i u Starom gradu u Splitu.

ne smemo da zaboravimo ni dalmatinsku obalu. Ako vas put navede ovamo, obiđite i Zadar koji je takođe poslužio za nimanje GoT-a.
Maroko

Vetroviti, zlovoljni i egzotični grad Esaouira, koji se nalazi na obali, "igrao" je kao Astapor u trećoj seriji kada je Deneris oslobodila robove.

Neke od scena iz Kraljeve luke snimane su i na Medini. Nedaleko odavde, reka Ounila i crvena tvrđava Ait-Ben-Hadon su se podelili kao grad Junkai.

Ako dođete u Maroko, znajte da je Esaouira popularno surfersko mesto i mesto za odmor i uživanje.
Španija

Peti serijal sniman je u Španiji. Iistorijski dvorac Alkazar u Sevilji pretvoren je u Dornsku palatu, gde se nalazi sedište kuće Martel.

Jedna od najupečatljivijih scena iz iste serije snimljena je na kratkoj udaljenosti u andaluzijskom gradu Osuna. Skoro 600 statista, kao i glumci i posada serije upakovani su u lokalnu arenu za borbu, Plaza de Toros za dramatičnu scenu borbe i Mirinu.

A dok ste u Sevilji probajte flamenko, tapas svetske klase i lokalni šeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: