Foto: RINA
Foto: RINA

Čuvar istorije koji odoleva vekovima: "Ovo je jedan jedini most takve vrste" FOTO

Podeli

Kada su pre nekoliko godina poplave kroz Srbiju nosile puteve i mostove, Rimski most na reci Ljuboviđi jedan je od retkih starih kamenih mostova sačuvanih u Srbiji, za koji se smatra da je građen još u starom veku, kada su Rimljani naseljavali područje Balkana.

Samo je još jedan dokaz da ono što Rimljani naprave, teško šta može da uništi. Ušuškan u netaknutoj prirodi, i dostupan samo putnicima namernicima, Rimski most vekovima odoleva zubu vremena, ali i ćudima plahovite Ljuboviđe. Pretpostavlja se da su ga gradili u nameri da premoste reku koja se nalazila na čvorištu puteva koji su vodili u tri pravca: ka starom gradu Orlovine sa jedne, Soko gradu sa druge strane, i Sirmijumu koji je bio prestonica rimske provincije Donje Panonije.

"Ovo je jedan jedini most takve vrste sačuvan na području Srbije od Zapadne Morave pa do Save, praktično pripada u onu kategoriju elegantnih vitkih mostova, pandan njemu su tri mosta, slična njemu sačuvana na području Srbije i to u Vučitrnu Vojinovića most, Jakčijski most u Kratovu i most na Uvcu kod Sjenice”, kaže za RINU istoričar Sreten Cvetojević.

Foto: RINA
Foto: RINA

Most je visok 5,5 metara, zidan od kamena sedra koji je vezivan metalnim klamfama, a zatopljen olovom, zbog čega je, veruju, i ostao sačuvan, naročito nakon poplava 2014. godine kada je oštećena leva strana mosta. Zbog svojih godina, ali pre svega zbog izuzetne lepote, Rimski most nezaobilazno je mesto turista koji dolaze u taj kraj.

"Rimski most najviše pohode ljubitelji prirode, biciklizma, planirani koji na svojim rutama obavezno zastaju na ovom mestu, fotografišu se, prave pauzu, ljubitelji prirode, sakupljači lekovitog bilja”, kaže Slađana Grujičić, direktorka TO Opštine Ljubovija.

Rimski most ili latinska ćuprija potpuno je rekonstruisan 2016. godine, i ovo je jedan od 128 arheoloških lokaliteta na teritoriji Azbukovice, Podgorine i Rađevine. Taj most spaja i dve opštine, Ljuboviju i Osečinu, koje planiraju da od njega naprave turističku atrakciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 952 idi na stranu