Izvor: B92, Aleksandra Vuškoviæ

Najseverniji grad Srbije pruža izobilje sadržaja za turiste. Cela oblast se, nakon Beograda, Novog Sada, Kopaonika i Vrnjačke banje, izdvaja kao najposećenija lokacija u našoj zemlji.

Subotica iz godine u godinu beleži turistički procvat, pa je tako prošla godina za njih bila rekordna.

"Prošla godina je za našu destinaciju, Suboticu i Palić bila rekordna godina. Oporavak je bio potpun u odnosu na pandemiju i situaciju u svetu. Prošla godina je naša destinacija - Subotica i Palić zabeležila 180.000 noćenja i preko 70.000 poseta.Od toga je jedna trećina stranih turista. Još uvek je u korist domaćih turista u odnosu na pre pandemije, kada je bilo 60 prema 40 odsto. Posetilaca je bilo najviše iz zemalja regiona - prvenstveno iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije. Tradicionalno imamo goste iz Nemačke, a prošle godine je iznenađujuće da je bilo dosta i Turaka na našoj destinaciji.Tu su i velika tržišta poput Rusije i Italije", rekao je za B92.net Nenad Radulović iz Turističke organizacije Subotice.

Odiše duhom davnog vremena: "Za mene najlepši grad Srbije" FOTO

Ono što je zanimljivo jeste da su u januaru zabeležili 25.000 noćenja, što ih je, kako kažu iz TO Subotica, svrstalo među top-pet destinacija u Srbiji, nakon Beograda, Novog Sada, Kopaonika i Vrnjačke banje.

"Broj od 25.000 noćenja predstavlja porast od 250 odsto u odnosu na godinu dana pre toga", rekao je Radulović i dodao da je zapažen veliki porast broja stranih gostiju.

Šta je to što strane turiste vraća u Suboticu?

"Mi smo dosta radili na promociji. Subotica je u okviru Srbije interesantna destinacija prvenstveno zbog svoje arhitekture koju mi dosta promovišemo – to je arhitektura secesije sa kraja 19. i početka 20.veka. Turisti koji dolaze da obiđu grad su najviše za to zainteresovani. Naše top-tri atrakcije u gradu su Gradska kuća, Sinagoga, Rajhlova palata. Na to nadovezujemo salaše, ergele koji su tipični za naše podneblje, jezero Palić - mondensko letovalište sa početka prošlog veka koje doživljava svoj procvat i ono je više interesantno domaćim nego stranim turistima", otkrio je za B92.net Radulović.

Veličanstveni biser severa: Pet razloga da posetite Suboticu

Foto: B92.net/privatna arhiva

Kao što su i istakli na promociji svog grada na nedavno održanom 43. sajmu turizma u Beogradu, mnogo nade polažu u takozvani kulturni turizam.

U okviru kulturne ture, obavezan je odlazak u Lifku, prvi bioskop u Subotici i okolini, koji je osnovao jedan od pionira kinematografije u srednjoj Evropi Aleksandar Lifka (ove godine se obeležava 120 godina od osnivanja bioskopa).

Grad Marije Terezije: Subotica, oličenje mađarske secesije u Srbiji

Ovaj kraj može da se pohvali Festivalom evropskog filma, na Paliću, manifestacijom Dužijanca, Međunarodnim festivalom dečjih pozorišta koji se održava u septembru, Interetno festom i tako dalje.

Zašto bi trebalo da posetimo Suboticu?

"Gastronomija, koja je mešavina ukusa svih naroda koji žive na našim prostorima i jedinstvena je u Srbiji, vina sa peska, kulturne manifestacije i srdačnost naroda koji živi u Subotici su preporuka da obiđu našu destinaciju. Sigurno nećete zažaliti"; rekao nam je.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.