Foto: Rina
Foto: Rina

Najposećenija turistička lokacija u Srbiji FOTO

Podeli

Povodom obeležavanja Svetskog dana turizma u ponedeljak 27. septembra ulaz u Stopića pećinu biće besplatan za sve posetioce.

Ovaj lokalitet nekoliko godina unazad je među najposećenijim u čitavoj Srbiji i nalazi se na samo devetnaest kilometara od centra Zlataibora.

"Njen ulaz je impresivan, visok je oko 18 i širok preko 30 metara, tako da ova pećina nikad nije bila skrivena. Prva noga koja je kročila na ovo zltiborkso tle, mogla je da je primeti i uđe”, rekao je za RINU Dragomir Stopić, čuvar u zaštićenom području.

Foto: Rina
Foto: Rina

„Ovde su se svojevremeno skrivali hajduci, četnici i partizani. Na ovom mestu su se spašavali od neprijatelja, zato je ovaj vodopad dobio takvo ime. Posle njega se više nije moglo proći. Visok je oko 10 metara i ispred njegove lepote vam ponestaje dah”, kaže Radojko Janković, čuvar zaštićenog područja.

Jedna od najvećih pećina na Balkanu dobila je naziv po zaseoku Stopići u kom se i nalazi. Njeni istraženi hodnici dugački su oko 1600, a peščaka staza dugačka je oko 300 metara, međutim to je sasvim dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti Stopića pećine.

Svetski dan turizma obeležava se svake godine, na ovaj datum, kako bi podstakao svest o socijalnoj kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrednosti turizma i doprinosu koji ovaj sektor daje postizanju ciljeva održivog razvoja.

S obzirom na to da će ponovni oporavak turizma pomoći i globalni oporavak, Svetska turistička organizacija odlučila je da se ovogodišnji Svetski dan turizma fokusira na turizam za inkluzivni rast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 657 idi na stranu