Foto: Shutterstock/DMZ001
Foto: Shutterstock/DMZ001

Jezera Srbije - beg od letnjih dana i gužve u gradovima

Podeli

Ukoliko vam smetaju topli letnji dani i gužve u gradovima, a želite da se rashladite pored vode, u nastavku teksta vam predstavljamo najlepša jezera Srbije koja mogu da budu vaše sledeće porodično putovanje.

Semeteško jezero

Na Kopaoniku se krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Pored ovog ostrva, postoji i nekoliko manjih, a nekoliko njih su uništili kupači.

Ploveća ostrva predstavljaju pravu atrakciju za sve turiste koji posete ovo jezero, jer se ostrva pomeraju kada duva vetar.

Semeteško jezero je specifično i po tome što se njegova dubina ne može izmeriti, jer su podvodni izvori iz kojih jezero dobija vodu toliko duboki i široki da su i sami deo njega.

Biram srcem, biram Srbiju: Biram Čačak i Užice

Vlasinsko jezero

Nalazi se na jugoistoku Srbije, na teritoriji opštine Surdulica, a samo jezero je okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik.

Takozvana plutajuća ostrva, koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera, su specifičnost Vlasinskog jezera. Ostrva su od treseta, produkta vekovnog raspadanja mahovina tresetnica. Ploveća ostrva sa svojom gustom vegetacijom plove po 16km2 velikom jezeru i prava su atrakcija. Shodno ovome, pravi su doživljaj za turiste.

Prirodne lepote i retkosti ovog područja čine: planine, klisure, vodopadi, izvori, reke, flora i fauna, kao i blagonakloni uticaj klime i tišina planinske prirode. Registrovano je više od 300 lekovitih biljaka oko jezera.

Ono što je karakteristično za floru je, svakako, vrlo retka biljka mesožderka - rosulja.

Zbog ove atrakcije, na Drinu stižu gosti iz čitavog sveta FOTO

Belocrkvanska jezera

Turističko mesto sa velikim potencijalom i premalom pažnjom javnosti. Nalazi se blizu granice sa Rumunijom i obuhvata celinu od više desetina jezera od kojih se izdvaja sedam. Najpoznatije su Vračevgajsko i Šljunkara, a najveće kupalište predstavlja gradska plaža. Uz jezero, ovde se nalazi i vikend naselje kamp-prikolica, ali i nekoliko manjih hotela i vila pogodnih za odmor.

Ukoliko vam je neophodan porodični odmor, ovo mesto je prava destinacija za vas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 578 idi na stranu