Foto: depositphotos/ zm_photo
Foto: depositphotos/ zm_photo

Turistička atrakcija broj jedan u Srbiji: Stopića pećina dobila dodatno uređenje

Podeli

Stopića pećina bila je najposećeniji turistički lokalitet u Srbiji tokom 2019. godine sa oko 90.000 ostvarenih poseta, a u novu sezonu ulazi još lepša i bogatija za novih 50 metara staza koje su uređene i dostupne za turističke obilaske.

Nova pešačka staza vodi kroz kanal sa kadama do novog proširenog prostora, pa svi posetioci koji od ove godine posete Stopića pećinu imaće priliku da obiđu novih 17 bigrenih kada dubokih od dva do 7,5 metara.

Foto: depositphotos/ kataklinger
Foto: depositphotos/ kataklinger

Ovaj deo staze veoma je bogat pećinskim nakitom a najveća atrakcija je veliki stalaktit visok više od šest metara koji se nalazi iznad najdublje kade. U centru kade uronjen je vrh samog stalaktita. Ono što posebno privlači pažnju u novom uređenom delu pećine je "kapija" koja je ukrašena impozantnim pećinskim nakitom, ali i natpisi pronađeni na zidovima kanala koji ukazuju na to da su speleolozi istraživali Stopića pećinu još davne 1920. godine.

Novi, uređeni deo pećine osvetljen je rasvetom sa belim led svetlima, a doživljaj upotpunjuje i podvodna rasveta.

Foto: depositphotos/ zm_photo
Foto: depositphotos/ zm_photo

Do sada je TO Zlatibor uradila dosta toga trudeći se da ovu prirodnu atrakciju učini dostupnom posetiocima: prilazni put, parking prostor, prilazne pešačke staze, ulaznu kapiju, biletarnicu, staze kroz Svetlu i Tamnu dvoranu do vodopada "Izvora života", kao i staze iznad bigrenih kada i rasvetu. Nove staze kroz pećinu privući će veliki broj posetilaca, ali i učiniti da svi oni koji su već posetili ovaj spomenik prirode vrate po još nezaboravnih utisaka.

Stopića pećina dostupna je za obilaske svim danima od 09.30 do 16.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 571 idi na stranu