Izvor: B92

Nacionalni park Tara sa svojim beskrajno zelenim i gustim šumama, prostranim pašnjacima, bujnim livadama, očaravajućim jezerima i zapanjujućim vidikovcima, ima sve što je potrebno da vas privuče da prvi slobodan vikend provedete baš na ovom mestu.

Tara nije planina samo za avanturiste i fizički aktivne. Na Tari ćete podjednako uživati i ako samo šetate veličanstvenim prostranstvima. Ovi razlozi su samo delić onoga što planina nudi, ali stvakako je ovo ono što najviše privlači ljubitelje prirode.

Planinarenje je svakako prva stvar koja padne na pamet. Čist vazduh i netaknuta priroda planine Tare čine je savršenim mestom za sve vrste rekreativnih aktivnosti. Pešačenje i planinarenje su na Tari idealni, jer postoji više od 30 obeleženih planinarskih staza.

Oko 260 kilometara, svaka od ovih pešačkih staza ne samo da je prelepa, već i zanimljiva. Ne postoji bolji način da se iz prve ruke upoznate sa Tarom nego da krenete putevima njene netaknute prirode.

A ima i onih koji se na Tari oprobavaju u planinskom biciklizmu. Projekat "Tarocikl" nudi planinske biciklističke staze koje će vam pružiti jedinstven doživljaj. Iskusite raznolike pejzaže Tare, koji zaista obuhvataju sve - od planina i kanjona, preko livada i pašnjaka, do reka i jezera. Uz vožnju njenim usponima i spustovima, neće vam ni na trenutak biti dosadno.

Foto: depositphotos/vitalytitov

Za avanturiste najbolji povod je kanjoning niz 1000 metara duboke kanjone nacionalnog parka Tara. Kanjoning je najpoznatiji rekom Brusnicom, koja otkriva divlju stranu Tare. Ovaj sport se ne preporučuje potpunim amaterima i fizički nespremnima, zato je najbolje pre kanjoninga upustiti se u upoznavanje Tare, kroz koje ćete svakako steći i kondiciju.

Za one koji vole sportove na vodi ili ako žele da iskuse nešto potpuno novo i uzbudljivo, Tara pruža više izbora. Najpopularniji je, naravno, rafting. Vesela družina i kanjon reke Drine, drugi po redu najdublji kanjon Evrope, osiguraće najbolji doživljaj ove smaragdne reke, piše Serbia.com. Reke i jezera Tare možete da upoznate i iz totalno drugačije perspektive. U pitanju je vožnja kajakom, koja će vam omogućiti pristup inače nepristupačnim čarima Tare. A ukoliko ste za neki opušteniji obilazak, možete odabrati krstarenje prelepim kanjonom Drine.

Rezervat prirode "Crveni potok", koji se nalazi u centralnom delu nacionalnog parka Tara, dobio je ime zbog potoka koji protiče kroz zemljište sastavljeno od crvene ilovače, koje u vreme jačih padavina dobija crvenu boju. Pored svoje neobično crvene boje, ovo mesto je posebno i zbog toga što je na njemu očuvan prašumski tip šume. U sredini ovog rezervata nalazi se još bajkovitije mesto. Tepih livada nazvana je tako jer dok hodate po zemlji stičete utisak da tonete u mekani tepih, zbog ugibanja tresetnih slojeva.

Tara je poznata po fenomenalnim vidikovcima. Sa svakog od njih pruža se neverovatan pogled na netaknutu, divlju prirodu, kao i na mirna planinska seoca sa starim drvenim kućicama. Ostaje vam samo da izaberete - Crnjeskovo, Banjska stena, Bilješka stena, Osluša i Sjenič, Sokolarnica

Foto: depositphotos/ goceristeski

Za ljubitelje kulturno-istorijskog znamenje tu su stećci. Čak 88 ovih srednjovekovnih nadgrobnih spomenika nalazi se u Mramorju kod Perućca. Potiču iz 14. ili 15. veka i neki su teški i preko tri tone. Odlično očuvano srednjovekovno groblje u Mramorju proglašeno je kulturnim spomenikom od izuzetnog značaja.

Druga poslastica zove se Solotnik. U pitanju je srednjovekovna tvrđava koja se nalazi na steni blizu sela Solotuša, na istočnoj strani nacionalnog parka Tara. Ovo nekada nepristupačno ali impozantno utvrđenje sagradio je nepoznati vlastelin sredinom 15. veka.

Dva jezera koja morate posetiti dok ste na Tari su Zaovine i Perućac. Ova dva dragulja zapadne Srbije su odlična lokacija za sve one koji uživaju u plivanju, sunčanju, vožnji čamcem, ronjenju...

Razlog više da posetite očaravajuća jezera Tare su brvnare koje se nalaze do njih. Da li postoji bolje buđenje od onog tokom kojeg otvarate oči, ustajete i otvarate drvena vrata, a dočekuje vas pogled na kristalno bistro jezero i mirisnu livadu punu šumskog cveća?

Dok ste na Tari, trebalo bi posetiti i dve neverovatne turističke atrakcije koje će garantovano učiniti vaš izlet na Tari još boljim. Prva je Drvengrad, magično etno-selo reditelja Emira Kusturice. Ova predivna oaza nadomak Mokre gore nudi vam ne samo tradicionalnu srpsku kuhinju već i mogućnost boravka u autentičnim brvnarama.

Naravno, poseta Drvengradu ne bi bila potpuna bez vožnje Šarganskom osmicom. Nikako nemojte propustiti priliku da se vozite u "ćiri", jedinstvenoj turističko-muzejskoj železnici, čija će vam bogata istorija i vijugava putanja kroz nezamislivo prelepe predele Tare ostaviti uspomene koje ćete čuvati do kraja života.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.