Foto: RINA
Foto: RINA

Pećina zmajeva: Mesto gde su se Srbi krili i lečili

Podeli

Pećina u brdu iznad sela Potpeć ima najveći ulaz na celom Balkanu, džinovski portal u obliku potkovice visok 50 metara što privlači i oduševljava domaće ali i strane posetioce.

"Ove godine zabeležen je porast broja turista, tako da je našu pećinu posetilo oko 10.000 gostiju. Najviše ih zanima da vide ovaj neobičan ulaz u samu pećinu, ali i sama unutrašnjost ih poprilično intrigira", rekla je za Rinu Nina Udovičić, turistički vodič.

Foto: RINA
Foto: RINA

Ovaj speleološki biser zapadne Srbije nalazi se 14 kilometara od Užica u severnom delu Drezničke gradine, a istražena i uređena dužina za posetioce je 555 metara. Do ulaza vodi 700 stepenika, a onda se ispred vas pruža neslućeno bogatstvo pećinskog nakita, smeštenog u četiri dvorane neobičnih naziva.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Prva je Dvorana pod kupolom, zatim Dvorana zmajeva, Cvijićeva i zatim dvorana Snežana i sedam patuljaka. Legenda kaže da su ovde živela dva pećinska zmaja koja su čuvala čudotvorni izvor koji je, prema predanju, lečio nerotkinje. Kad je izvor presuši, zmajevi su se skamenili, ali njihovi oblici su i danas vidljivi", priča Nina sve tajne ovog mesta.

Foto: RINA
Foto: RINA

Najniže dvorane pećine su provereno lekovite, jer imaju svojstva prirodne hiperbarične komore u kojoj se koncentracija kiseonika kreće čak od 33 do 40 odsto.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Gosti ne zaobilaze da posete hiperbaričnu komoru, a mnogi od njih kažu da se u tom mestu lakše i drugačije diše. Ulazili su astmatičari koji kažu da su jedino ovde prodisali punim plućima", kaže Nina i dodaje da se u unutrašnjosti pećine krije i mali oltar uklesan u steni.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Prema narodnom predanju, u pećini su se krili Srbi od Turaka i na tom oltaru se molili. Kad bi neko preminuo sahranjivali bi ga tu u blizini, kako ne bi otkrili sklonište, a ostaci ovih ljudi su i pronađeni, pa izvađeni i dostojno sahranjeni."

Foto: RINA
Foto: RINA

Potpećka pećina predstavlja svojevrstan spomenik prirode, a u aprilu ove godine uređena je njena unutrašnjost kada je urađena nova elektroinstalacija u glavnom hodniku i dvoranama, pa je ova istorijska lepotica zasijala novim sjajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 548 idi na stranu