Foto: SimeonDonov/depositphotos.com
Foto: SimeonDonov/depositphotos.com

U ovom srpskom gradu odigrale su se sudbinske promene za čovečanstvo

Podeli

Majdanpek, rudarski gradić ušuškan između visova Đerdapskih planina, Kučaja i Homolja, jedno je od izuzetnih mesta na planeti gde su se odigrale promene sudbonosne po ljudski rod.

Ovdašnje bujne šume sa mnogo divljači i stene izbušene mnoštvom pećina dopale su se ljudima kamenog doba koji su naselili majdanpečki kraj s izobiljem hrane, vode i bezbednih skloništa, pišu Novosti.

U petom milenijumu pre nove ere na lokalitetu Praurija, kraj ulaza u današnji grad oni su postali prvi rudari i metalurzi sveta kad su otkrili bakar i uveli čovečanstvo u metalno doba, koje još traje. O tome svedoči moderni gigantski površinski kop bakra i zlata na čijem rubu stoji Majdanpek minijaturan kao igračka. Putnici kroz ovaj kraj neizostavno makar na nekoliko minuta zastaju kraj ovog kratera čijim liticama mile ogromni damperi, koji na serpentinama izgledaju mali kao mravi.

Foto: Bora030/depositphotos.com
Foto: Bora030/depositphotos.com

Majdanpečki kraj je delio sudbinu svih rudarskih oblasti koje opuste kad jedna tehnologija iscrpi mogućnosti dobijanja metala i ponovo živnu kad se veštine traganja za rudama i njihove prerade usavrše. Današnji grad je počeo da nastaje u doba knjaza Miloša, koji je počeo da dovodi rudare iz Erdelja i Vlaške, a sad je dobio nove stanovnike, kineske stručnjake čija kompanija iskopava bakar i zlato.

Foto: vladislavgajic/depositphotos.com
Foto: vladislavgajic/depositphotos.com

Na milenijumskoj klackalici između oblasti bujne prirode i industrijskog centra Majdanpek je uspeo da sačuva oba bogatstva, a ovdašnji planinari i turistički radnici su omogućili posetiocima da ih obiđu za jedan dan.

Staza počinje u centru grada i vodi do dva kilometra udaljenog veštačkog jezera Zaton, gde se odvaja tri kilometra dug šumski put do vrha planine Starice na 796 metara nadmorske visine s koje se pruža fantastičan pogled na orijaške kopove, liliputanski grad i modri venac planina oko njih.

Čuvar dve kulture: Grad Sandžaka i grad Raške

Novi Pazar je zbog dobre lokacije bio važan grad. Od postojanja je imao važnu ulogu za komunikaciju i trgovinu, ovo područje je bila prestonica Raške u vreme Nemanjića, a u vreme Otomanskog carstva je bio sedište Novopazarskog sandžaka.

strana 1 od 22 idi na stranu