foto: youtube/ screenshot
foto: youtube/ screenshot

Jedna od najatraktivnijih lokacija u Srbiji za privlačenje turista

Podeli

Skriveni svet drevnih civilizacija i bogata istorija danas su možda najjači aduti u turizmu. Zbog kulturno-istorijskih spomenika mnogi su spremni da prevale pola sveta i potroše enormnu količinu novca. Nažalost, domaći putnici često nisu svesni toga kakvo se bogatstvo nalazi u našem dvorištu...

Jedno od tih bogatstava je i Lepenski vir.

Bez dileme, jedno od značajnijih arheoloških nalazišta u svetu. Najstarije evropsko urbano naselje iz doba neolita, smešteno je na desnoj obali Dunava, u Đerdapskoj klisuri.

Lepenski vir / thinkstock
Lepenski vir / thinkstock

U vreme izgradnje hidroelektrane (1965-1970) otkriveno je ribarsko i lovačko naselje. Tokom iskopavanja pronađeno je sedam sukcesivnih naselja i 136 objekata (stambenih i sakralnih), za koje se ispostavilo da su izgrađeni u preriodu od 6500. do 5500. godine pre naše ere. Glavni rukovodilac istraživanja ovog lokaliteta je bio profesor dr Dragoslav Srejović, čuveni arheolog i akademik.

Još jedan od razloga za posetu Lepenskom viru je taj što je završeno renoviranje i pokrivanje lokaliteta, pa je kompleks pretvoren u moderan muzej sa svim pratećim turističkim sadržajima.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!

Srbija je dobila dve nove zaštićene prirodne oblasti – spomenike prirode Pećinski sistem Samar i Tupižničku ledenicu. Reč je o pećinskom sistemu koji je severoistočni deo planine Kalafat u opštini Svrljig i kraškoj jami Tupižnička ledenica u južnom delu istoimene planine, kod Knjaževca.

strana 1 od 15 idi na stranu