Izvor: B92

Simbol Prvog srpskog ustanka svakako je Ćele-kula jedan od najvažnijih spomenika od izuzetnog značaja koji danas predstavlja muzejski objekat.

Kada je u bici na Čegru 31. maja 1809. godine poginulo preko 10 hiljada turaka, Huršid paša je naredio da se kože sa glava poginulih Srba oderu, napune slamom i pošalju u Carigrad.

Kako bi zaplašio Srbe naredio je da se u znak opomene na istočnoj strani Niša sazida kula od kamena, a da se u njene zidove uzidaju preostale lobanje poginulih vojnika gledajući ka polju.

Kula se gradila nekoliko meseci na nekadašnjem ulazu u Niš sa carigradske strane. U nju su uzidane 952 lobanje poginulih ustanika, poslagane u simetrične redove. Iako su Turci zabranjivali Srbima da odnose lobanje sa njenih zidina, mnoge glave su krišom skidane i sahranjivane na okolnim grobljima.

Ćele-kulu godišnje obiđe preko 30 hiljada posetilaca, a radno vreme muzeja je od utorka do petka od 10 do 16 časova, subotom i nedeljom od 10 do 15 časova, a ponedeljkom je objekat zatvoren.

Cena ulaznice za odrasle je 200 dinara, za decu 150 dinara. Grupna karta za sve objekte muzeja je 300 dinara, a za učenike, studente i penzionere 200.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.