foto: thinkstock
foto: thinkstock

Zašto je Dunav još opasniji za kupače kada je vodostaj nizak?

Podeli

Na novosadskom kupalištu Štrand reka Dunav je toliko niska da je voda čak i iza bova tik iznad kolena. Vodostaj je najniži u poslednjih sedam godina, ali to ne znači da je Dunav za kupače bezbedan. Nažalost, kupači ne slušaju upozorenja spasilaca da je Dunav, baš kada je tako plitak, mnogo opasniji!

“Imamo dosta problema sa ljudima koji ne slušaju pravila. Kupanje iza bova je zabranjeno, kupači ne slušaju, pa se jako udaljavaju, a mi ih vraćamo. Imali smo intervenciju pre nedelju dana kada je čovek šetao iza trećeg stuba mosta. Voda mu je bila do struka, a onda je odjednom upao u rupu i počeo da se davi. Reagovali smo brzo. Sreća je što smo ga uopšte videli jer je bio iza stuba gde je, naravno, zabranjeno kupanje“, kaže za Jutarnji program na TV Prva Miroslav Begović, iz Udruženja spasilaca na vodi.

Dunav je tzv. živa i nepredvidiva voda i svaki od ovih sprudova može se pomerati svakodnevno baš kao što se i pojavljuju. To nažalost nije jedina opasnost koja vreba kupače. Skokovi u vodu podjednako su opasni baš zbog sprudova koji se ne vide.

“Najveći problem je što se svakodnevno menja konfiguracija terena. Negde gde je bila rupa, pomeri se par metara pored, tako da priče da poznajete Dunav nisu istinite. Mi se trudimo, idemo peške, upozoravamo i vraćamo ljude, radimo sve što možemo“, kaže on.

S obzirom na to da će visoke temperature potrajati, te će Dunav nastavljati da opada, nikako ne treba zanemarivati preporuke i zabrane nadležnih na kupalištima jer nikada ne znate kada će baš one da vam spasu život.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!

Turistička organizacija Vojvodine otvoriće prvi savremeni turistički info-centar u Pokrajini, 21. januara, a tu će na jednom mestu posetioci moći da nađu informacije o svim atrakcijama, lokalitetima i znamenitostima koji se u Pokrajini mogu obići i to u svih 45 gradova i opština Vojvodine.

strana 1 od 14 idi na stranu