Izvor: B92

U vikendu koji je za nama isprobali smo aktivniji odmor, vozeći biciklu kroz Đerdapsku klisuru, pa pošto nam se dopalo, već planiramo gde ćemo provesti naredni vikend.

Nakon obilaska najduže klisure u Evropi, prija nam da malo smirimo tempo stoga idemo u Deliblatsku peščaru.

U jugoistočnom delu Vojvodine, između Dunava i padina Karpata, a na 80 kilometara od Beograda,nalazi se jedna od poslednjih pustinja u Evropi.
Dine koje se uspinju i do 200 metara visine i jedinstvena priroda će vas naprosto oduševiti.

Foto: Luka Šarac

U blizini sela Deliblato, od mesta gde se nalazi Edukativni centar „Čardak“, a u kojem možete da saznate nešto više o prirodi Delibatske peščare, počinje veliki broj uređenih staza za šetnju i vožnju bicikle. Ali osmelite se, pa izađite van utabanih i obeleženih staza, jer će vas dočekati prava avantura.

Foto: Lazar Kostiæ

Na severu se nalazi vazdušna banja i vikend naselje Devojački bunar, koji predstavlja odličan način da započnete svoj boravak u Deliblatskoj peščari.

Na istočnom obodu, a u blizini sela Šušara i Grebenac, obavezno obiđite Zagajička brda, koja će vas na momenat preseliti pejzaž kao iz bajke.

Foto: Luka Šarac

Budući da se do njih može doći isključivo pešice ili biciklom, još uvek su zadržala svoju tajnovitost i nalaze se daleko od očiju javnosti.
Na južnom kraju, gde peščara dodiruje Dunav, prostiru se pašnjaci kao što su Advokatske livade i
Stevanova ravnica, a tu su i plićaci Đurica, Labudovo okno i Dubovački rit, kao i ade Čibuklija i Žilova. Kada pomislimo na Deliblatsku peščaru, ne možemo da zaobiđemo i njenu jedinstvenu floru i faunu.

Foto: Luka Šarac

Jedino ovde u Srbiji možete uživati u banatskom i stepskom božuru, pančićevom pelenu, kao i traganju za čak dvadeset vrsta orhideja.

I životinjski svet Deliblatske peščare je veoma raznovrstan, a posebno je interesantna retka vrsta insekta - mravlji lav. Banatski soko i orao krstaš su stepske ptice koje su svoj dom pronašle na ovom mestu, dok od sisara ovde možete da vidite stepskog skočimiša, tekunicu, slepo kuče, stepskog tvora, divlju svinju, srnu, jelena i lisicu.

Na južnom kraju Deliblatske peščare, u selu Gaj, naći ćete jednu od najlepših plaža na kojoj se možete okupati. Odavde skelom možete da produžite i do Viminacijuma, jednog od najpoznatijih arheoloških nalazišta u Srbiji.

Ako volite kinematografiju, uživaćete u jedinstvenom filmskom gradu na otvorenom i pronalasku predela na kojima su snimani kultni srpski filmovi, među kojima je sigurno najpoznatiji "Ko to tamo peva."

Zakoračite u Deliblatsku peščaru i doživite je!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.