Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

A Coruña, grad jedne žene

Podeli

Španka La Korunja u Galiciji (A Coruña) je mesto koje ima šarm lučkog grada. Pored arhitekture, prelepog reljefa, mnoštva rtova, zaliva, čarobnih plaža, očaraće vas i prelepa atmosfera, dobar duh grada i njegovih stanovnika.

A Coruña je smeštena na samom severozapadnom špicu Pirinejskog poluostrva.
Zbog svog položaja na Atlantskom okeanu, na krajnjem zapadu Evrope, A Coruña ima skoro idealnu klimu.

Kada kročite u ovaj grad, prvo ćete zapaziti zastakljene balkone. Oni su simbol A Coruñe i okolnih mesta. Praktična svrha im je bila zaštita od jakog atlantskog vetra i kiše tokom jeseni i zime. Danas oni gradu daju poseban prepoznatljiv šarm.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Trg Marija Pita je centralni trg u gradu. Marija Pita je ime lokalne junakinje koja je 1589. godine uzviknula čuvenu rečenicu: Quen teña honra, que me siga! (“Ko je hrabar, neka me prati!”) kada je engleska vojska pokušavala da prodre u grad.

Trg je sa tri strane okružen zgradama, a na njemu se nalazi i Gradska kuća.

Stari deo grada je posebno zanimljiv. U avgustu, kada sam ja bila, održavao se srednjeoekovni festival. Čitav stari deo grada su dekorisali i obukli u srednjovekovno ruho. Jako interesantno i lepo iskustvo.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

U starom delu grada naići ćete na crkvu Santjago. Građena je kombinaovanim rimskim i gotičkim stilom i danas je očuvana, gotovo u originalnom srednjovekovnom obliku.

Nedaleko odatle nalazi se Plazuela de Santa Bárbara. Ako volite da uživate u tišini, onda je ovo sjajno mesto za vas. Mali trg je izabran za održavanje recitala i koncerata na festivalu Marija Pita koji se takođe održava u avgustu. Ovde se nalazi i istoimeni manastir.

Kada nastavite šetnju dalje po gradu doći ćete do dvorca San Anton koji se nalazi u samom centru starog grada. Izgrađen je u šesnaestom veku po naredbi španskog kralja Filipa II, a tokom vekova služio je za odbranu A Coruñe. Danas se u njemu nalazi Arheološki i istorijski muzej.

Paseo Marítimo je sjajno mesto za šetnju i rekreaciju. Proteže se oko celog starog grada, od plaže Orzan do trga Marija Pita. Ovo, trinaest kilometara dugo šetalište pored okeana, najduže je u Evropi. Paralelno sa šetalištem je tramvajska linija, kao i staza za bicikliste.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Torre de Hércules je rimski svetionik star skoro dve hiljade godina, smešten na rtu A Coruñe, oko dva i po km od centra grada. Torre de Hércules je 2009. stavljen pod zaštitu Uneska. Izgradili su ga Rimljani u drugom veku, a rekonstrukciju je doživeo 1790. godine po naređenju Karla III. Svetionik je visok 104 metra i sa njega se pruža spektakularan pogled na grad i obalu. To je najstariji rimski svetionik koji je u upotrebi.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Orzán i Riazor su dve glavne gradske plaže. Nalaze se u samom centru grada, jedna do druge, ukupno duže od kilometra.

Zbog jakog vetra, te dve plaže okupljaju surfere preko cele godine. Atlantski okean je prilično hladan u ovom delu pa kupanja i uživanja u njemu baš i nema.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Zato je plaža San Amaro smeštena u blizini Herkulesovog tornja, u uvali gde je voda znatno mirnija. Slična je i plaža Das Lapas.

Na samoj plaži se nalazi i fudbalski stadion Rijazor. Katedrala fudbala na kojoj igra Deportivo. To je jedna od nezaobilaznih atrakcija grada.

Ovo predivno zdanje sa dugom istorijom je sjajna lokacija za sve ljubitelje fudbala. Sticajem čudnih okolnosti uspela sam da uđem na stadion i slikam se na njemu.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Pri kraju plaže nalazi se Nacionalni muzej nauke i tehnike koji je pravo arhitektonsko čudo i jedna od najnovijih atrakcija grada.

Noćni život je interesantan, naročito leti, a pabovi i klubovi su koncentrisani u ulici Calle Orzan, koja je od gradske plaže udaljena samo nekoliko blokova zgrada. Obavezno probajte lokalno pivo Estrella Galicia. Ako volite da isprobavate specijalitete na putovanjima i odlučite se za A Coruñu ne smete propustiti Calle Estrella, deo grada koji je čuven po tapasu. Jedan od specijaliteta je i hobotnica sa krompirima.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

A Coruña je najbogatiji grad u Galiciji. Ekonomski bum počeo je kada je Španac Amancio Ortega 1975. osnovao modnu kompaniju Zara. Ovo je jedna od retkih modnih kompanija koja je proizvodne pogone zadržala u Galiciji i tako zadržala radna mesta za lokalno stanovništvo.

Meni ostaje samo da vam kažem da mi je u ovom području bilo nezaboravno i nadam se da sam vam bar malo dočarala atmosferu.

Na vama je da odlučite da li ćete krenuti put Galicije, a ako to učinite, provešćete se nezaboravno, u to sam sigurna. Možda ćete poželeti da ta oblast postane i trajno mesto vašeg odmora. Možda ćete, pak, hteti da ponešto ostavite i nedorečeno, da biste se vratili u ovaj grad i ponovo se sa njim sreli, kao ja.

Piše: Ivana Kovačević

Preuzeto sa: www.mojeputovanje.net

strana 1 od 410 idi na stranu