Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Lombardija i Komo, utočište za nepopravljive romantike

Podeli

Zamislite da plovite istorijom. Da se ispred vas prepliću renesansa i 21. vek. Da postoji mesto koje vas uvlači u svoj mir, a koje je, s druge strane, toliko živo i u pokretu da vas savlada umor samo od pomisli na njega. A opet, vraćate mu se i upijate ga kao da ga nikad niste videli, kao da vas nije opilo stotinu puta dosad. Da, pričam vam o jezeru Komo.

Piše: Ivana Kovačević

Izvor: www.mojeputovanje.net

Zbog čega Komo? Zbog nestvarnih nijansi zelene boje koje vas okružuju, čak i leti, zahvaljujući bujnoj vegetaciji, vrhova Alpa koji se kupaju na suncu i stvaraju zaista nestvarnu sliku. Ako tome dodate ulice i trgove popločane mermerom i predivne fasade kuća stare pet vekova, uzane ulice sa starinskim kućama koje se spuštaju do obale jezera, shvatićete da je ovde odmor zagarantovan.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Jezero Komo je treće po veličini jezero u Italiji, glečerskog je porekla. Obala je duga 146 kilometara, a zahvaljujući izuzetno blagoj, gotovo mediteranskoj klimi, primamljiva je svima koji tragaju za mirom i harmonijom, bez obzira na godišnje doba.

Ja sam ga posetila tri puta i svaki put je bilo leti.

Retko koje mesto može da se pohvali tako bogatom istorijom, tako velikim brojem savršenih turističkih aduta: pejzažem iz bajke koji okružuju veličanstveni Alpi, blagom klimom, naseljima rasutim po uvalama i obalom načičkanom luksuznim vilama i građevinama božanstvene arhitekture.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Tokom letnje sezone na obalu jezera Komo sjati se veliki broj turista iz svih krajeva sveta.

Bilo da ste ljubitelj istorije i umetnosti, prirode i planinarenja, vodenih sportova ili vas privlače luksuz i glamur, jezero Komo sve to pruža.

Uživali smo u starom jezgru grada sa ostacima drevnog rimskog naselja koje je pretvoreno u pešačku zonu, na malim trgovima okruženim savršeno očuvanim srednjovekovnim građevinama i katedralom Duomo, koja je podignuta u 15. veku.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Dodajte još konobe i restorane sa izvanrednim vinima, sirevima, usoljenom ili pečenom hrskavom jezerskom ribom i rižotom, uživanje je na maksimumu. Ipak, najviše smo se zadržavali u sladoledžinicama. Male italijanske poslastičarnice, ušuškane i romantične, baš su po mojoj meri. Grad Komo i njegova okolina poznati su i po proizvodnji i preradi svile, ne možete a da ne napravite malu turneju po prodavnicama.

U Komu, na samoj obali jezera, podignut je Voltin hram, muzej posvećen jednom od najslavnijih stanovnika ovog mesta Alesandru Voltu, slavnom fizičaru.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Iznad grada se nalazi uspinjača kojom se možete popeti, odatle se pruža panoramski pogled na jezero.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Jezero okružuju i raskošne vile. Svaka vila ima prelep, uređen vrt i mnogo zelenila koje je okružuje. Vrtovi su ukrašeni fontanama i skulpturama. Svakoga dana se organizuju turistički obilasci najpoznatijih vila i njihovih vrtova.

Putevi oko jezera su odlični i sva mesta na obali lako se mogu obići. Jedna od solucija je hidroavionom, letovi iznad jezera su posebno spektakularni ako želite potpuni panoramski pogled na gradiće uz jezero i na samo jezero.

Međutim, najlepši utisak steći ćete ukoliko Komo obiđete brodom. Krstarenje jezerom je poseban doživljaj. Videli smo brojna ribarska sela, ali mesto Belađio je za mene najlepše.

Ako više volite mirnija turistička mesta, onda treba da posetite Leko, Černobio, Mandelo del Lario. Varena je srednjovekovno seoce s kamenim kućama i uskim uličicama koje od obale jezera vijugaju ka vrhu planine, gde se nalazi dvorac Vekio.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

U samom centu Koma, nalaze se dve železničke stanice. S jedne možete otići do italijanske prestonice mode Milana, koji je udaljen 45 km od Koma. Povratna karta je oko devet evra. A s druge se možete uputiti do šarmantnog švajcarskog gradića Lugana, koji se takođe nalazi na jezeru i koji je za svaku preporuku. Voz za 38 minuta stiže do njega, povratna karta je 18 evra. Sam put je jako zanimljiv, a Lugano je predivan.

Vozovi idu ka oba grada na svakih pola sata, pa bez po muke možete popiti kafu u Milanu ili Luganu. Pripremite se na to da je u Luganu sve dosta skuplje.

Komo na mene svaki put ostavi snažan utisak. Ne, nisam videla Džordža Klunija i ostale poznate koji ovde dolaze na odmor, ali sam zato u bašti jednog kafića popila izvrstan italijanski espreso i zamislila da sam ovde kao kod kuće.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Ako se nađete u blizini jezera Komo, obavezno ga obiđite. Mnogo spektakularnih prizora i događaja možete videti i osetiti u jednom danu, a osećaj koji vas obuzme tada obuzeće vas svaki put kad samo pomislite na Komo…

strana 1 od 410 idi na stranu