Izvor: Ana Zlatanoviæ

Autor: {"id":70774,"id_news":347437,"name":"Ana","surname":"Zlatanovi\u00e6"}

Dok se šetate pored drveća neobično veselih nijansi zelene boje, stičete utisak da se nalazite na nekom nepoznatom nebeskom telu.

Autorka: Ana Zlatanović

Nacionalni park Džošua tri nalazi se u Kaliforniji, nešto više od 200km istočno od Los Angelesa i prostire se na zapadu u Mohave pustinji (Mojave Desert), a na istoku u delu pustinje Kolorado (Colorado Desert). Park je dobio ime po neobičnoj biljci – džošua – koja zbog svog zašiljenog lišća podseća na čudnu kombinaciju ogromnog kaktusa i drveta. Džošue, koje mogu izrasti i preko 12 metara u visinu, žive isključivo u Mohave pustinji.

Kaktus cholla (Photo: Ana Zlatanoviæ)

Dok se šetate pored drveća neobično veselih nijansi zelene boje, stičete utisak da se nalazite na nekom nepoznatom nebeskom telu. Penjući se po kamenim formacijama, nastalim usled vulkanskih aktivnosti, mašta Vam ne dozvoljava da poverujete u objašnjenja o tektonskim poremećajima i eroziji – bar na tren ćete pomisliti da se neka nama nepoznata civilizacija igrala ređajući ovo ogromno kamenje i još dugo Vas neće napustiti mišljenje da ovakvo mesto ne može postojati na našoj planeti.

Ukoliko imate (ili nemate) sreće, možete sresti neke od stanara ovog parka – tarantule, skočimiše, pustinjske kornjače, vukove, zmije... Mnogi od njih su retke i ugrožene vrste. Ovde takodje možete videti i prave kalifornijske palme (California Fan Desert Palm), koje zbog svoje smešne „raščupane“ krošnje retko nalaze mesta na razglednicama, već su ih smenile neke fotogeničnije vrste dopremljene brodovima iz različitih krajeva sveta.

Džošua tri u kamenitoj pustinji (Photo: Ana Zlatanoviæ)

Priroda ne prestaje da nas iznenađuje iz koraka u korak. Šuma niskih čoja kaktusa (cholla cactus) podsetiće Vas na male plišane mede, ali izgled često ume da prevari. Ovi čupavi simpatični stanovnici pustinje nisu ni malo slatki, na šta Vas upozoravaju postavljene table duž puta. Ako ih dodirnete mogu biti vrlo opasni, jer Vas „napadaju“ bacajući delove grana, koje se kao bodljikave loptice zarivaju pod kožu, i da biste ih izvadili neophodna Vam je pomoć hirurga...

Već navikli na „gledaj, al’ ne pipaj“ šetnju kroz pustinju, kada padne mrak možete uživati u posmatranju svetova koje, zbog njihove udaljenosti, svakako ne možete dodirnuti. Zaštićena od svetlosti velikih gradova, pustinja predstavlja pravi raj za astronome amatere i otkriva nebeska tela u svom svojem sjaju. Čak i uz pomoć malog dvogleda uživaćete u pogledu na zvezde, planete, Mlečni put i udaljene galaksije...

Polje kaktusa (Photo: Ana Zlatanoviæ)

Ako ste se ipak uputili u Džošua tri nacionalni park da uživate u šetnji – staza i mesta za hajking ima za svakog ljubitelja prirode. Kada budete zastali da se odmorite na nekoj visoravni, dobro zapamtite pejzaž oko sebe, jer ako za koju godinu ponovo dođete na isto mesto – udaljeni planinski vrhovi biće pomereni i nekoliko desetina centimetara ka severozapadu. Naime, izmedju Džošua tri parka i Santa Rosa planina, pa sve na severozapad preko San Franciska do Pacifika, prostire se 800 kilometara dugačak rased San Andreas (San Andreas Fault Zone) koji nas, svojim razdvajanjem od po nekoliko centimetara godišnje, podseća na geološku aktivnost Zemlje i izaziva u nama još veće strahopoštovanje prema ovom misterioznom mestu.

Pogledajte fotografije finalista konkursa Turista avanturista u nasoj foto galeriji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.