Foto:Shutterstock/Luciano Mortula - LGM
Foto:Shutterstock/Luciano Mortula - LGM

Tursko letovalište podseća na Grčku, ali je jeftinije; kafa jedva 1 evro, a cene hrane smešne

Podeli

Bodrum ima nešto što nijedan grad na Mediteranu nema. Pre svega, on ostavlja bez daha zbog antičkih spomenika, kulture i posebne atmosfere u gradu. To je najbolje od Turske, ali na grčki način, što i jeste najveći kvalitet i nešto što Bodrum preporučuje svetskim putnicima.

Bodrum je zaista posebna i lepa Turska ali na grčki način. To je grad neverovatne istorije, koja je svuda ostavila tragove koji svedoče o slavnim i drevnim vremenima. Osim toga, njega krasi fantastična priroda, pa je s razlogom turistima iz našeg regiona izuzetno atraktivan i poželjan za odmor.

Bodrum na prvi pogled više podseća na Grčku nego na ono što bismo očekivali od Turske. Taj utisak posebno naglašavaju bele kockaste kuće sa ravnim krovovima. Sve su uglavnom prizemne, ali mogu maksimalno da se grade do visine od tri sprata po zakonu.

Ovaj grad se nalazi na poluostrvu Bodrum na jugozapadnoj obali Turske, na obali gde se vode Egeja susreću sa Sredozemnim morem. Udaljen je oko sat letenja avionom od Istanbula, i nalazi se na pola puta između Marmarisa i Kušadasija.

Od znamenitosti ne treba ništa posebno izdvajati, već ih treba sve posetiti. Tu se nalazi tvrđava Svetog Petra, Mauzolej kralja Mauzolu, Mindska kapija, kao i Bodrum bazar, mesto okupljanja i turista i meštana. Svaki sadržaj u Bodrumu svedok je viševekovnog postojanja ovog područja.

Svaka ulica ima svoju priču koju pripoveda turistima. Na svakom koraku se vidi mediteranski šarm i dokaz da su ovde unazad vekovima Grci i Turci živeli i radili zajedno. Ovde je sloga uvek bila prioritet, i to se oseća u razgovoru sa veselim meštanima.

Posebno je interesantno da Bodrum nazivaju još i Sen Trope zbog velikog broja luksuznih hotela, restorana i mnoštva superjahti koje su u blizini usidrene. Iako je ovaj deo obale mondenski, i posećuju ga ljudi sa malo dubljim džepom, cene su prilagođene i običnim turistima. Kafu u kafiću možete platiti najviše evro, dok su ulični specijaliteti od 2 do 4 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 714 idi na stranu