Izvor: B92

Iako deluje da svi samo čekaju da se otvore granice i da pohrle na neku lepu destinaciju, izgleda da neće biti tako, kako prema anketi na našoj grupi na Viberu, tako i prema turističkim agencijama koje bojažljivo izlaze sa svojim programima, čekajući ipak na dalje korake vlada evropskih zemalja.

Velika većina onih koji su glasali u našoj grupi na Viberu izjavila je da ne planira letovanje ove godine. Ostali su se izjasnili da planiraju, ali je jedan deo njih naveo i da će odmor provesti u Srbiji. Isto tako, u turističkim agencijama su vrlo obazrivi sa davanjem prognoza kuda bi građani Srbije mogli da putuju, shodno promenama mera o ulasku, koje se dešavaju na dnevnom nivou. Ipak, kažu, dobro prolaze sa egzotičnim neevropskim destinacijama za koje nije potreban PCR test.

"Ljudi su veoma zainteresovani, ali to nije masovnost od pre nekoliko godina. Dobro se prodaju Maldivi, Dominikana, Zanzibar, Egipat, Dubai, a od sada ćemo imati u ponudi i tursku Kapadokiju. Trenutno su popularne Bugarska i BiH zbog skijanja, kao i banje u Srbiji. U pripremama smo za letnju sezonu i ogromno je interesovanje, ljudima je već dosta, hoće da putuju, čekaju da objavimo cene, a mi čekamo čarter kompanije i njihove cene da formiramo konačne cifre", kaže za B92.net Dušan Anastasov iz agencije "Big blue".

Kopaonik, Jahorina i Bugarska se dobro prodaju i u agenciji "Odeon World Travel", ali, kako kaže vlasnik te agencije Mirko Bauk, "Sve što se tiče leta je neizvesno".

"Javljaju nam se uglavnom ovi za zamenska putovanja i dosta njih je prošle godine iskoristilo Tursku i Egipat gde je bilo moguće putovati bez PCR testova. Za zemlje EU, nemamo jasnu sliku, tako da smo sve spremili, ali ništa ne objavljujemo bez instrukcija evropskih zemalja. Bilo bi glupo da gomilamo ponude, a da se ispostavi da ne može da se putuje", smatra Bauk.

Sa ovim je apsolutno saglasan i Miloš Jovović, direktor agencije "Travelland", koji kaže da još nije poznato ni koji će sve hoteli da rade, ali da je on ipak optimista.

"Ovaj sporazum sa Grčkom o ulasku naših turista tokom letnje sezone bi mogao da spase sve nas u turističkom sektoru, polažem velike nade u to", istakao je.

Ilustracija/Foto: depositphotos/Maugli

Sve nade u ovaj sporazum polaže i direktor Jute Aleksandar Seničić.

"Očekujem do druge polovine marta da znamo da nam Grčka neće biti zatvorena, Turska je najavila ukidanje testa od marta, za Egipat još nemamo konačan stav Egipćana vezano za vakcinaciju, ali znamo da će PCR test biti obaveza. Turska i Bugarska nas uveravaju da neće zatvarati granicu, Albanija, BiH je ono na šta možemo računati. Italija i Španija će verovatno biti zatvorene do polovine maja, takve su najave. Ako se nađe mogućnost biće u našoj ponudi, agencije su tu veoma operativne", kaže Seničić za TV Prvu.

Grčki hotelijer Kostas Ziskosa rekao je za tu televiziju da misli da će Srbi moći kod njih da letuju sa PCR testom ili s potvrdom o vakcinaciji.

Negde već uplaćuju

Retki su oni koji su počeli da primaju rezervacije za letovanja. Jedna od njih je agencije "Euroturs" iz Niša, koja prima rezervacije za letovanja u Grčkoj i Turskoj tako što putnici uplate 3.000 dinara kao deo iznosa od pune rezervacije od 30 odsto vrednosti aranžmana, a ostatak otplaćuju u ratama do decembra.

"Rezervacija od 3.000 dinara je ista za svaki aranžman i ostatak se neće plaćati dok se ne budu znali protokoli ulaska u zemlju", rekao je direktor te agencije Milan Petković i dodao da će se u slučaju da putnik otkaže aranžman taj novac njemu vratiti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.