Izvor: B92, Prva TV

Srbi konačno mogu da odahnu jer je najavljeno da Grčka otvara vrata za turiste i da letnja sezona počinje između 15. juna i 1. jula.

I dok mnogi građani jedva čekaju da čuju kada će moći da spakuju kofere i zapute se na odmor, epidemiolog Predrag Kon nekoliko puta je ponovio da bi svi ove godine trebalo da izbegnu putovanje van granica naše zemlje. Kako je dodao, najsigurnije se oseća u svojoj državi.

"Sve više kolega misli kao ja, zašto biste na bilo koji način rizikovali jer na destinaciju na koju bi otišli dolaze ljudi iz različitih krajeva sveta. Ukoliko idete u okviru naše zemlje to je drugačije. I ja se lično najbezbednije osećam kod kuće. Da li će to biti na nivou neke preporuke, videćemo. Uostalom letovanje u Srbiji ima veze i sa ekonomijom i neke zemlje se takve preporuke drže i zvanično", rekao je Kon i dodao da se takva opcija smatra vrlo opravdanom i logičnom.

Ono što mnoge zanima jeste kada će moći da otputuju u Grčku, a prema rečima direktora JUTA Aleksandra Seničića, prvi turisti iz Srbije mogli bi da otputuju već sredinom juna.

"Prema informacijama koje smo dobili od Grčke turističke organizacije, od 15. juna do prvog jula se očekuje otvaranje objekata za smeštaj, prvenstveno privatnih kuća i delimično hotela", rekao je Seničić za TV Prvu, te dodao da su to za sada planovi, a ne nešto što Grci mogu da garantuju.

Seničić je dodao da je Srbija među pet-šest zemalja za čije će turiste u ovom periodu Grčka da otvori svoja vrata. Dok će osim za Srbe, Grčka otvoriti vrata i za turiste iz Rumunije, Bugarske i Izraela, ona će, bar za sada, biti zatvorena za turiste iz Zapadne Evrope i zemalja u kojima je pandemija najviše uzela maha.

U Grčkoj je još na snazi 24-časovni karantin i za sada je sigurno da će trajati do 27. aprila. Ukidanje mera zavisiće isključivo od epidemiološke situacije.

"Vlada Grčke je od samog početka sprovela ekonomske mere, ali to naravno neće biti dovoljno da se nadomeste gubici. Najteže pogođena su ostrva, gde najveći deo BDP-a dolazi od turizma", rekao je ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

Ministar turizma Grčke je naglasio da očekuje uspešnu, ali skraćenu letnju sezonu i nagovestio "medicinske pasoše", međutim, to je još samo pretpostavka koja nije razrađena.

Više o tome pogledajte u video-materijalu ispod:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.