Foto: gettyimages/Universal History Archive
Foto: gettyimages/Universal History Archive

Magija ostrva sirena: Otputujte i proživite mit

Podeli

Južni dragulj, razglednica rustične lepote, Kapri je jedna od najlepših i najpopularnijih destinacija u Italiji.

Ostrvo je udaljeno od Napulja koji se nalazi nešto južnije od Rima, a na njemu vas čekaju kršne litice, bele plaže, vile, masline, drveće limuna, uski krivudavi putevi, vrtne terase i spektakularan pogled na plavo more. Lepota prirode Kaprija, ali i stvorene atrakcije su neosporne.

Obala, čije dolomitske litice padaju pravo u more, prošarana je nebrojenim pećinama i okružena je grebenima. Staze pružaju mogućnost za istraživanje ostrva “pešice”. Do ostrva se može doći hidro-gliserom ili trajektom. Kapri ima dva dela: Kapri grad koji se nalazi u istočnom delu ostrva i Anakapri do koga se stiže strmim penjanjem uzbrdo od Kapri grada, piše putujsigurno.rs.

Po dolasku u pristanište ukoliko se odlučite za vožnju tramvajem, u centru grada zapazićete poznati Piazzetta trg. Šetnje na otvorenom, dnevna i noćna gužva i prepuni stolovi, sa druge strane obilazak grada i otkrivanje istorijskih crkava i vila mogu biti idealan provod.

Foto: gettyimages/Education Images
Foto: gettyimages/Education Images

U Anakapriju se ski-liftom možete popeti do Monte Solara, najviše tačke ostrva i uživati u pogledu na Napuljski zaliv, grad Napulj i Vezuv u daljini. Avanturisti će verovatno poželeti da se popnu do Scala Fenicie koja je zapravo strma staza koja povezuje Anakapri sa Kaprijem, a koristili su je i grčki kolonisti pre više hiljada godina. To je strmo stepenište sa više od 500 stepenika. Na južnoj obali ostrva je Marina Piccola, mala luka sa plažom i pogledom na masivne stene i istureno ostrvo Faraglioni.

Ostrvo je okruženo prstenom pećina, od kojih je najpoznatija je Grotta Azzurra (Plava pećina). Poznata još od drevnih vremena, kasnije zaboravljena pa ponovo otkrivena zahvaljujući sanjivom umetniku koji je na nju slučajno naleteo 1826. godine. U unutrašnjosti pećine prelamanje svetlosti stvara neverovatnu boju i magičnu atmosferu. Kada jednom iskusite čari Kaprija biće vam sasvim jasno zašto je ovo ostvo bilo omiljeno mesto imperatora Augusta koji je na ovom ostrvu boravio još 29 godine p.n.e. Julije Cezar i Tiberije su izgradili letnje vile na Kapriju, danas ih slede mnogi turisti.

Foto: gettyimages/Education Images
Foto: gettyimages/Education Images

Poreklo imena Kapri može se pratiti još od starih Grka. Sam naziv izveden je od latinske reči „Kapros“ (divlja svinja), a brojni fosilni ostaci ovih životinja nalaze se na Kapriju i potvrđuju da je ostrvo nekada bilo stanište divljih veprova. Naseljeno još u paleolitu, kada je bilo priključeno kopnu, ostrvo najpre postaje grčko, potom rimsko. Nakon obilaska Kaprija 29. godine p.n.e Caesar Augustus, obuzet lepotom ostrva, kupio ga je od grada Napulja. Legenda kaže da je njegov naslednik, Tiberije, izgradio 12 vila u čast 12 bogova sa Olimpa.

Hrana sa Kaprija je nadaleko poznata. Insalata Capreze je salata sa krem sirom, paradajzom, maslinovim uljem i bosiljkom. Antipasto alla Capreze je klasik, cenjen širom sveta dok su ravioli Capreze ručno punjene sa mešavinom lokalnih sireva. Uživajte u ukusima mora, poput rižota sa škampima i limunom ili u specijalitetima linguine fra diavolo (linguini sa jastogom) i zuppa di cozze (školjka sa supom), lokalni favorit. Ne bi trebalo propustiti ni spaghetti alla chiummenzana sa čeri paradajzom, origanom, bosiljkom i drugim aromatičnim biljem sa ostrva. Za desert se preporučuje torta Capreze (čokoladna badem torta) poznata i pod nazivom torta di mandorle.

Foto: gettyimages/Education Images
Foto: gettyimages/Education Images

Na terasastim padinama krečnjačkog zemljišta nalaze se malobrojni vinogradi sa pogledom na more. Na Kapriju se prave dve vrste vina: Capri Bianco i Capri Rosso.

Veruje se da su citrusi na ostrvo Kapri stigli u X veku, a danas karakterišu boje i mirise ostrva. Limun se tradicionalno koristi kao ukrasna biljka, u poslednje vreme koristi se za pravljenje soka i eteričnih ulja (ekstrahuje se iz kore). Širom sveta poznat liker "Limoncello" služi se uvek hladan. Limun sa Kaprija, poznat i kao "femminiello" ima dug eliptičan oblik i srednjih je dimenzija.

Pored turizma, hlavni prihod stanovništvu obezbeđuje izvoz maslina i maslinovog ulja koje se tradicionalno uzgajaju na ostrvu.

Vrlo lako možete poverovati da su iz nepristupačnih stena na ostrvu Kapri zavodljive sirene dozivale Odisejeve mornare koji su tražili put do svog doma Itake na Jonskom moru… Dakle, prilikom posete Kapriju, jednostavno mit uzmite za činjenicu na nekoliko sati, bez obzira na to da li u njega verujete ili ne. Posećujete postavku jednog od najznačajnijih pesničkih mitova u istoriji, sjajno ostrvo sirena. Tako će vas magija ostrva još više začarati.

strana 1 od 266 idi na stranu