Izvor: B92

Plava pećina nalazi se na obali Kaprija na jugu Italije, a prolazeći kroz maleni prolaz ulazite u mrkli mrak u kojem je voda tirkiznoplava! Pitate se kako je to moguće?

Pećina je duga 60, a široka 25 metara, dok je ulaz tek dva metra širine dovoljan da prođe jedan čamac i to ako legnete.

Plava pećina u Italiji je jedna od nekoliko u svetu koja je preplavljena sjajnom plavom, odnosno smaragdnom svetlošću. Kvalitet i prirodu boje u svakoj od njih određuju jedinstvena kombinacija dubine i širine luka, jasnoće vode i izvora svetlosti.

Plava peæina / thinkstock

U slučaju italijanske Plave pećine svetlost dolazi iz dva izvora: uskog lučnog ulaza i deset puta većeg otvora koji se nalazi neposredno ispod njega, odvojenog pojasom stene između jednog i dva metra. Budući da dalje od površine prolazi mnogo manje svetlosti, dubina i širina donjeg otvora dozvoljavaju da on bude primarni izvor iluminacije pećine.

Kako svetlost kroz vodu prolazi u pećinu, crvene refleksije se reflektuju tako da samo plava boja dospeva do pećine i tako stvara ovaj magični prizor.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.